מבזקים

אלזס בבקבוק: היינות של דומיין שלומברז'ה

היקב המשפחתי מאלזס מביא יינות איכותיים, קיציים ובמחירים נגישים

יקב דומיין שלומברז'ה נותר אחד היקבים האחרונים באלזס, צרפת, המקריב את אופי ייצור היין לטובת בית הגידול (הטרואר) – לטוב ולרע.

יקב שלומברז'ה - אולד סקול, חורשים את הכרמים עם סוסים

"באלזס, אנחנו גאים להיות צרפתים", מספר תומס שלומברז'ה, המנכ"ל הטרי והצעיר של דומיין שלומברז'ה, בעת ביקורו הראשון בישראל. אם מסתכלים על אחת מתוויות היין של היקב בבעלות משפחתו, לא ניתן לצפות ליין צרפתי. ניתן היה לחשוד כי היקב בכלל גרמני ויש לבטא אותו שלומברגר, אולם תומס דואג שנבטא זאת נכון בישראל: שלומברז'ה.

עבור אלזס, אזור שהיה חיץ בין גרמניה לצרפת כמה וכמה פעמים לאורך ההיסטוריה, ההשפעה המדינית הכפולה מובנת מאליה. אבל זו גם השפעה היסטורית, שהופכת את דומיין שלומברז'ה למה שהוא היום: יקב בבעלות משפחתית מזה שבעה דורות. היקב אמנם הושמד לחלוטין אחרי מלחמת העולם הראשונה, כמו יקבים רבים אחרים באלזס, אולם בעוד מקביליהם החליטו למכור כרמים על מדרונות תלולים שניזוקו, ארנסט שלומברז'ה ניצל את ההזדמנות ורכש אינספור כרמים משופעים, וכתוצאה מכך כמחצית מכרמי היקב מסווגים היום כגראן קרו.

המדרונות התלולים של כרמי הגראן קרו של דומיין שלומברז'ה

מאז, דומיין שלומברז'ה נשאר כיקב מוכוון בית גידול, עובד בשיטות מסורתיות, המבליטות את אופי הטרואר. גפנים של ריזלינג, פינו בלאן, גוורצטרמינר וענבים אלזסיים אחרים גדלים אופקית על מדרונות תלולים בשיטת הטראסות, הקירות המחזיקים אותן נבנים בעבודת יד מאבני חול המופקות בהרי הווז' הסמוכים, סוסים חורשים את הכרמים, ותומס אף דואג להדגיש: "יחד עם הסוסים, כולנו משפחה".

יקב משפחתי - תומס שלומברז'ה, המנכ"ל הצעיר, משמאל

קשר משפחתי זה, אפילו עם הכרמים, נוצץ גם דרך יינות היקב. באופן כללי, היינות מציגים מינראליות מדהימה, חומציות ממלאת פה ופירותיות מתפרצת על החיך. כפי שידעה משפחת שלומברז'ה לפני קרוב למאה שנים, המאמץ הדרוש לעבד את הכרמים הקשים ביותר הוא שמביא לאופיים של היינות האקספרסיביים, המינראליים והאיכותיים ביותר. הגראן קרו הטוב ביותר שלהם, קיטרל (Kitterle), מוכר בחיבה גם כ"שובר רגלי פרות", כיוון ש הגפנים נטועות על מדרונות של כמעט 50 מעלות. ענבים אלו מפיקים את אחד הריזלינגים הטובים ביותר שמילאו את פי כותב מילות אלה – חישבו על שפריץ של ליים עדין, צדפות וסלעים מכוסי אבק.

אז בעוד אלזס גאה להיות חלק מצרפת, אזי גם טוב שתוויות דומיין שלומברז'ה לא מתנוססות בתוויות צרפתיות באופן מובהק. יינות אלה אינם טעמם של צרפת – זה אמנם תיאור רחב מדי, אולם הטעם הוא של אבן החול ואבן הגיר באדמה; של המדרונות התלולים בצורה מסוכנת המשקיפים על הכפרים; של הענבים שנבחרו; של דורות המחויבים לטיפוח הגפן. במילים פשוטות, הטעם של דומיין שלומברז'ה.

מבחר מיינות דומיין שלומברז'ה שמגיעים לארץ

היינות של דומיין שלומברז'ה המיובאים לארץ על ידי חברת אנוטקה / חינאווי:

דומיין שלומברז'ה, לז פרינס אביי, סילבנר 2013 | Domaines Schlumberger, Les Princes Abbes, Sylvaner 2013

היין נקרא על שם הנזירים שטיפחו את כרמי שלומברז'ה, הרבה לפני שהמשפחה הגיעה לאיזור. הסילבנר מסדרת בסיס זו מעניק אף רענן ועשיר בפירותיות הדרית. הפה נעים ומינראלי, בהמשך מצטרפת חומציות והסיומת ארוכה ומתובלת באופן מרענן. מילת אזהרה: היין ממכר. 80 שקל.

דומיין שלומברז'ה, לז פרינס אביי, פינו בלאן 2014 | Domaines Schlumberger, Les Princes Abbes Pinot Blanc 2014

היין מפגין אף צעיר ורענן, עשיר בלימוניות, ג'ינג'ר, אננס ותפוז דם. הפה מאוד מאוזן, מלא חיים ונפלא עם מגוון סוגי אוכל, בשל החומציות המתמשכת באופן מקסים בסיום. 80 שקל.

דומיין שלומברז'ה, לז פרינס אביי, ריזלינג 2013 | Domaines Schlumberger, Les Princes Abbes Riesling 2013

הריזלינג מעניק כל מה שרוצים מהזן ובאופן מיידי. מצד אחד אדמתי וגס ומצד אחר ישיר ומלא פרחוניות: אפרסק, פרחים סגולים, סלעיות מלוחה ומאפה ווניל בסיומת, שנמשך לאורך זמן. מענג. 80 שקל.

דומיין שלומברז'ה, לז פרינס אביי, גווירצטרמינר 2014 | Domaines Schlumberger, Les Princes Abbes Gewurztraminer 2014

היין עצמו מרגיש תחילה מתקתק, והתווית אף מציינת כי היין חצי יבש, עם זאת – מאוד מאוזן ורענן. היין אינו זני טיפוסי, אבל כייפי ומותיר טעם עשיר. מנטה, תיבלון ופרחוניות, המדגישים יין בעל גוף מלא תוך סיומת מרירה, עוצמתית וטעימה. 120 שקל.

דומיין שלומברז'ה, גראן קרו סירינג 2012 | Domaines Schlumberger, Grand Cru Searing  2012

גראן קרו זה נהנה מריכוז גדול של אבן גיר, ומרגישים זאת ביין – הטעמים עוצמתיים, החל מקליפת לימון, מנדרינה ועד סיומת מומלחת של אפרסק. היין אמנם יבש, אך מריח מתוק, כמו דבש ופריחה כתומה משולבת עם עקצוץ מתובלן. שתו לאט ותהנו מכל רגע. 150 שקל.

דומיין שלומברז'ה, גראן קרו קיטרלה 2012 | Domaines Schlumberger, Grand Cru Kitterle 2012

תומס מספר כי ענבי ריזלינג אלו גדלו מטרים ספורים מהיין הרשום לעיל, אך אופיו כה שונה. בשומת מדהימה של פרדס בשיא החורף, עושר מינראלי המתנגש בגוף העגול, השמנוני והמלא. ההפתעה, כי גם יין זה יבש לחלוטין. עדיין לא בארץ, ולכן אין מחיר בשלב זה, אך שווה לחפש אותו ברגע שהיבואן פורק מהספינה.

הכותב/ת: שי שגב

שי שגב
עורך האתר

יעניין אותך

שף יונתן רושפלד וחברת מדגל משיקים ברז iFlow

השף הדגים את חוויית השימוש בברז החדש למטבח, המופעל ללא מגע

השף הדגים את חוויית השימוש בברז החדש למטבח, המופעל ללא מגע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *