מבזקים

הביזון ששתה וודקה

הפולנים מאמינים שיש לה סגולות מיוחדות, שאחת מהן היא העצמת כוח הגברא • שי שגב קפץ למפעל הייצור של זוברובקה בפולין כדי לוודא האם זה מיתוס, או שהביזונים באמת יודעים משהו, שאנחנו טרם שתינו...

אנו מגיעים לבר, ומביטים לעבר מיצג משקאות הבקבוקים העומדים בצלו של הברמן. המבחר עצום, ובר ממוצע יכלול עשרות אם לא מאות מותגי כהילים. באותו הרגע מגיעה השאלה הקיומית – מה לשתות?! התשובה נעוצה בידיו של יצרן או יבואן האלכוהול, אשר נאלץ למצוא פתרונות המבדלים את המשקה שלו מול ההיצע הענק המציף את הברים ואת מדפי חנויות האלכוהול. מה גורם לצרכן לבחור ולטעום חוויה אלכוהולית ממותג ספציפי? התשובה נעוצה כנראה במודל השיווק המקורי שיצרה לעצמה יצרנית משקאות הוודקה זוברובקה.

קו ייצור של וודקה זוברובקה (צילום: שי שגב)

התרבות האנושית שותה וודקה עוד מתקופת ימי הביניים, אך רק לקראת שנת 1975, מכירות הוודקה ברחבי עולם גדלו מעבר לכל משקה כוהלי אחר. מאז הוודקה שמרה על מעמד כמשקה הפופולארי ביותר, תוך פריחתם של מאות מותגים, מוודקה זולה הנלגמת על-ידי קבצנים בקצה הרחוב ועד לוודקה יוקרתית הנלגמת על-ידי יאפים במסיבות לאונג'.

השילוב של אחוז אלכוהול גבוה עם טעם חלש הופך את הוודקה לדרך נהדרת להעלאת המורל. בעולם אצילי וטקסי יותר, כנראה הייתה הוודקה תופסת מקום משני בגלריית המשקאות. עם זאת, בעולם של קלאבינג ושל צרכנות מהירה, משקה שניתן ללגום ממנו מספר מנות במהירות, מתקבל בברכה. מערכת היחסים עם הוודקה אינה "חונקת", בהשוואה למשקאות, כמו וויסקי, יין וקוניאק, שדורשים ריכוז ומחויבות בכדי ליהנות מהם בצורה מיטבית. הוודקה פשוט שם בשבילנו, לבד או בחברה. נוסיף לזה את מחירה הנמוך יחסית, שמאפשר צריכת כמויות גדולות בלי לדאוג לחשבון הבנק, וזוכים למשקה מנצח.

איסוף עשבי ביזון, לכאורה ביער ביאלובייסקה, לצורך תיבול הוודקה

משקה כסמל לאומי

אבל הסיפור מתחיל, כאמור, עם זוּבּרוּבְקָה – ולוודקה שיפון זו יש מעל 400 שנות היסטוריה (כמו המיתוסים של כל הוודקות הפולניות). הוודקה עצמה נשטפת בעשב, שבעצם נראה כמו דשא שלא קוצץ הרבה זמן ומכונה "hierochloe odorata", הצומח רק ביער ביאלובייסקה, שבצפון מזרח פולין. הדשא מכיל כימיקל, הנקרא קומרין, ומשתמשים בו לתבל מוצרי טבק ועוגות (בין היתר), אך יש לו גם ערך תרופתי מסוים, בכך שהוא למשל מדלל דם. האם הוודקה תופיע מעתה במרשמי רופא? טוב, לא נמתח את הקו יותר מדי…

יש הטוענים, כי המלקטים וציידי יער ביאלובייסקה היו מורידים שוט של זוברובקה כל בוקר, בטרם יצאו לעבודה, כדי להעניק לעצמם כוח של ביזון. או שזה היה שוט של המשקה לפני שהם קפצו למיטה עם נשותיהם… טוב, הכל תלוי מי מספר את האגדה. כך או כך, יש למשקה מיתוס ארוך שנים כשיקוי עם כוח מסתורי.

חשוב לציין, כי היו ועדיין ישנם, אינספור חקיינים של הוודקה במספר רב של מדינות (בעיקר במזרח אירופה), אם כי רובן נחותות בהרבה מאלו שמיוצרות במזקקת "פולמוס", שבחוצות העיר ביאליסטוק בפולין. למעשה, הגרסה שמופקת במזקקה זו – היחידה המורשית על פי חוק להפוך לזוברובקה – הייתה עד ממש לאחרונה אסורה להפצה בארצות הברית, משום שהיא הכילה רמות גבוהות מדי של קומרין (כיום, הוודקה מיוצרת בגרסה מיוחדת לייצוא לארצות הברית).

כדי להכין את הוודקה, תחילה יש לגזום את העשב ולהניח לו להתייבש באוויר הפתוח. אז הוא נאסף לתוך צרורות קטנים, והמשקה (אשר בשלב זה חסר טעם, ריח או צבע) שוטף את האלומות וסופג את הטעם העדין וצבע העשב המתוק. עלה אחד של העשב מתווסף לכל בקבוק, למרות שזה רק למטרות אסתטיות ולא כדי להקנות טעם. גוון ירקרק / צהבהב מביא לרמז עשבוני באף, שנישא משלב הבשומת ועד לשלב הטעם השיורי אחרי בליעת המשקה.

מפעל זוברובקה בביאליסטוק, פולין (צילום: שי שגב)

כמה טיפות של היסטוריה

מקורותיה הכתובים של זוברוקה מתוארכים למאה השמינית, כאשר מישהו כנראה שילב בטעות אלכוהול עם צמחי מרפא. עדיין יש ויכוח רב בשאלה אם מקורה בפולין של היום או ברוסיה, שכן קשה לאבחן זאת בשל הגבולות המשתנים בתדירות גבוהה באזור זה לאורך ההיסטוריה.

עד המאה ה-16, היו כ-70 סוגי וודקה שיפון, כוסמת או שיבולת שועל המתובלות בעשבי תיבול. זוברובקה עצמה הפכה פופולרית לאחר ההסכם הפולני ליטאי משנת 1569, דאז נציגי בית המלוכה הפולני החלו לנוח מן הציד ביער ביאלובייסקה בדרכם מצפון מזרח.

הדשא שממנו עשויה וודקה זוברובקה אהוב במיוחד על ידי הביזון האירופי אשר בעבר שוטט ביער ביאלובייסקה. הביזון, או "זוּבֶּר", כפי שהוא מכונה בפולנית, משך תשומת לב רבה. מן המאה ה-14 ואילך נותרו רק עדרי ביזון פראיים בודדים ביבשת אירופה. מ-1920 ואילך נעשים מאמצים רבים להציג ביזונים בגני חיות או בשמורות פרטיות הנמצאות ביער העצום בפולין, וכיום נותרו בכל העולם כשלוש מאות ביזונים אירופאיים בלבד.

הביזון אמנם לא שותה וודקה, אך האם הוא באמת אוהב את עשב הביזון?!

זוברובקה הייתה למוצר ייצוא רווחי מאוד במהלך התקופה הקומוניסטית וצברה לעצמה פופולריות מחודשת בעידן שלאחר המלחמה הקרה. כיום, יותר ויותר צרכנים בעולם המערבי וביפן מפתחים טעם ייחודי לוודקה הירקרקה. היצרנים הפולנים סובלים מירידה בפופולריות משקה הוודקה בקרב צעירים (מעדיפים כיום יין או משקאות קלים), וגם בשל הברחת המשקה בגרסאות זולות יותר מרוסיה, בלרוס ואוקראינה. החל מאפריל 2003, כחלק מחוקי האיחוד האירופי, ניתן לייצר וודקה זוברובקה רק מעשב ביזון הגדל ביער ביאלובייסקה, כלומר מוצר עם גאווה פולנית העשוי מחומרי גלם פולניים בלבד.

סומרסט מוהם, מחזאי וסופר בריטי מפורסם, כתב ב-1943 את "על חוד התער", והזכיר כי "זוברובקה מתבשמת כחציר טרי ופרחי אביב של קורנית ולוונדר, היא רכה על החיך ונעימה כל כך, שזה כמו להאזין למוזיקה לאור הירח". האם זה לא התיאור הפיוטי ביותר ששמעתם אי פעם על משקה כוהלי?

הכותב היה אורח של יורוסטנדרט – יבואנית וודקה זוברובקה לישראל

הכותב/ת: שי שגב

שי שגב

חובב יין ואלכוהול, עורך האתר

יעניין אותך

ורשה – הדבר הבא בתרבות יין ואוכל באירופה

תרבות האוכל והיין בבירת פולין נוסקת בשנים האחרונות והשמים הם הגבול • יאיר קורן מספר על הסצנה הקולינרית בוורשה, מבקר במסעדות / ברי יין ומתפעל מן הניחוחות והטעמים, הנחישות והמקצוענות

תרבות האוכל והיין בבירת פולין נוסקת בשנים האחרונות והשמים הם הגבול • יאיר קורן מספר על הסצנה הקולינרית בוורשה, מבקר במסעדות / ברי יין ומתפעל מן הניחוחות והטעמים, הנחישות והמקצוענות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *