מבזקים

מה רוטשילד היה אומר?

יקבי כרמל השיקו משקה ורוד המכונה "יין מבעבע פירות יער", אך בדיקה מעלה שאין מדובר ביין אלא במשקה מוגז המכיל יין ותוספות של פחמן דו חמצני ותמציות טעם וריח. חוסר מקצועיות, רשלנות, הטעייה? תחליטו אתם

תקן ישראלי 1318 (בגרסתו הצפויה לאישור) קובע: "יין הוא משקה המיוצר באופן בלעדי על ידי תסיסה כוהלית – שלמה או חלקית – של ענבי יין או של תירוש ענבים. ביין מבעבע מקור הפחמן הדו חמצני הוא בתסיסה הכוהלית בלבד. ביין מוגז מקור החמצן הדו חמצני בחלקו או במלואו מתוספת של גז".

שערוריה בבקבוק - יין או מיץ פירות עם גזים?

בהודעה רשמית של כרמל לעיתונות נאמר: "יקבי כרמל מרחיבים את סדרת היינות המבעבעים Sparkling Buzz ומשיקים את Sparkling Buzz פירות יער". מעניין, מצרפים משקה שבהגדרה אינו יין לסדרה הכוללת שני יינות, מוסקטו וקריניאנו (גם הם מוגדרים "מבעבעים" באתר של כרמל). למען ההגינות נוסיף כי על אף הנראות הבולטת שמדובר ביין מבעבע, על התווית האחורית נכתב "משקה אלכוהולי מבעבע בטעם פירות יער" וגם התווית הזו אינה מדייקת משום שנעשה בה שימוש שגוי במונח "מבעבע". נראה שמי שחשבו על החזית האטרקטיבית (ראו תמונה) ידעו שהם לא ממש מדייקים ולכן ניסו לתקן בתווית האחורית.

אז מה היה לנו? משקה שאינו עונה על ההגדרה התקנית של יין, משווק לצרכנים כיין מבעבע; שילוב מוזר של "יין" בחזית הבקבוק ומשהו אחר שאינו יין (משקה אלכוהולי) על התווית האחורית. אני לא מבין הרבה בשיווק אבל נראה לי שעל הבקבוק האחד הזה אפשר לקיים שיעור לסטודנטים לכלכלה בנושא: "איך לא לשווק יין". וטיפ לקוראים: השתדלו תמיד להעיף מבט על התווית האחורית לפני שאתם קונים את היין.

תגובת יקבי כרמל: "יקבי כרמל השיקו את סדרת Sparkling Buzz, סדרת יינות מוגזים, קלילים ונגישים, בעלי אחוז אלכוהול נמוך (6.5%) המתאימים למגוון רחב של אפשרויות צריכה לפני כ-10 חודשים. הסדרה נותנת מענה לקהלים חדשים בעולם היין ולקהלים צעירים ולנשים המעדיפים יינות עם אחוזי אלכוהול נמוכים. Sparkling Buzz פירות יער פותח ביקב בעקבות טרנד עולמי גדל וצומח של יינות מבעבעים ויינות מוגזים מתובלים ו/או עם נגיעות טעם. טעם פירות היער, אגב, נבחר ברוב קולות במחקר צרכנים שנעשה לקראת מהלך הרחבת הסדרה. באזז פירות יער עונה להגדרה המודרנית המקובלת בתקינה האירופאית, ובקרוב גם בתקן הישראלי הצפוי להיות מאושר בקרוב של משקאות המבוססים על יין. יתרה מזו באזז פירות יער מיוצר מ- 99% יין בעוד הדרישה היא למינימום 50%".

לצערי, בכרמל בחרו להתעלם מן הסתירה שבין התוויות הקדמיות והאחוריות, לא התייחסו לשימוש השגוי במונח "מבעבע" והזכירו את התקנות של הפרלמנט האירופי העוסקות בין השאר בקטגוריה של  Aromatised wine-based drink שעניינן משקאות ברמת אלכוהול של 4.5% עד 14.5% אלכוהול. אכן,משקאות מבוססי יין, לא "יין מבעבע פירות יער".

הכותב/ת: יאיר קורן

יאיר קורן
יין עולמי

יעניין אותך

4X4

את הטיול הזה לפורטוגל, עפרה בר-נון לא תשכח. כנראה שגם לא הג'יפ...

את הטיול הזה לפורטוגל, עפרה בר-נון לא תשכח. כנראה שגם לא הג'יפ...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *