מבזקים

שובו של השיבאס

חברת טמפו מרוממת מהעם את מותג הוויסקי שיבאס ריגאל ואף משיקה את המותג החדש: שיבאס אולטיס

בהמולה רבה, רעש וצלצולים, חברת טמפו הפיקה אירוע קאמבק למשקה הוותיק, שיבאס רויאל. מדי שנים אחדות, החברה מחדשת את הזיכרון הקולקטיבי של עם ישראל אודות הוויסקי הסקוטי המפורסם, והפעם אף הוסיפה למנעד מוצרי שיבאס מותג וויסקי חדש: אולטיס.

שיבאס אולטיס - גבוה מעל שאר אחיו לבית שיבאס ריגאל (צילום: שחר גלס)

בחוסר טקסיות וממלכתיות, כנראה בהתאם למיקומו של המשקה בזייטגייסט הישראלי, אירוע ההשקה ההמוני שילב גם מפגש וסדנה של המזקק הראשי בדימוס של שיבאס, קולין סקוט. המאסטר-דיסטילר כבר ביקר בישראל בעבר, וידע לאמוד את קוצר הרוח העיתונאי לשמוע מחדש את תולדות המשקה הוותיק.

סקוט, שמונה לתפקיד המכובד בשנת 1989, ולאחרונה החל ליהנות מנפלאות הפנסיה הסקוטית, טוען שתפקיד המזקק הוא כמו של מלחין: "אין זה מספיק להכיר את המרכיבים והאופי של כל כלי הנגינה, אלא צריך לדעת איך לחברם יחד לסימפוניה קסומה ובלתי נשכחת".

בתצוגת התכלית של סקוט הוצגו השיבאס הקלאסי, המופק ממגוון של 35 וויסקי סקוטיים העשויים לתת ודגנים שונים. הכהיל עבר הבגרה בת 12 שנים בחביות עץ, והתוצאה היא צבע ענברי, טעם עשיר, רך, מסורתי, המשלב מגוון עשבי תיבול, דבש ופרחי הדר. הפה עשיר וקרמי, רמזים לדבש ותפוחים בשלים, וניל ואפילו סוכריות קרמל. הסיומת ארוכה ונעימה.

השיבאס 18 שנה עם צבע ענברי כהה העניק אף מלא ועשיר, אך הרמזים היו של פירות יבשים, טופי ושוקולד מריר. גם הפה החמיא בשוקולד, וברקע ניתן היה לחוש בפרחוניות מתוקה לצד עשן עדין. הסיומת חמה וארוכה – ועל כן זהו משקה אידיאלי לחורף.

משקה נוסף שהוטעם היה השיבאס 25. המשקה הושק לראשונה בשנת 1909 והיה הוויסקי היוקרתי הראשון בהיסטוריה שהוציא מהדורה מיושנת ברמת פרסטיג'. בשנת 1919, עם כניסת חוק היובש האמריקני, נעלמו עקבותיו בארה"ב, ובשנות ה-20 נעלמו עקבותיו כליל לאחר ששריפה השתוללה במחסני החברה ואיתה שאריות החביות היקרות. לאחר שנים של מחקר מתמשך, הצליח קולין סקוט לשחזר את המותג. התוצאה היא משקה עם צבע ענברי, האף מזכיר פירות בר אדומים, ליקריץ ופטל. הפה עדין ורך, וגם כאן טעם הטופי עם חמאתיות, אשר נמשך ומתווסף לו קצת אניס. הסיומת ארוכה ומרשימה מאוד.

קולין סקוט - מאסטר דסטילר בדימוס של חברת שיבאס ריגאל, וברקע רני כהן, שלכאורה - באמת אוהב וויסקי (צילום: שחר גלס)

ואז התגלה השיבאס אולטיס, שלשם כך חולל האירוע (רב משמעית), וויסקי המופק מחמישה סינגל מאלטים יוקרתיים – כולם מהאי ספייסייד שבסקוטנלד, ולטענת סקוט – המשקה נוצר לציון חמישה דורות של מזקקים ראשיים בשיבאס (אם כי אין בהכרח קשר משפחתי בין המאסטר-דיסטלרים לקודמיהם), והשם נגזר מן המילים "אולטימטיבי" ו-"פורטיס" (חזק, בלטינית).

המשקה המגיע בבקבוק גבוה יותר מאחיו למזקקה, נושא בצבע זהוב כהה. הבשומת הראשונית מפיחה תפוח אדום, אפרסק ומתיקות של טופי וקרמל. מתחת חבויים רמזים לדבש, אגס מקורמל וקינמון. החיך עצמו קרמי וקטיפתי, לאחר מכן חשים בווניל ושאריות של מנגו ואפרסק. טעם הדגנים מגיע בהמשך ומזכיר ג'ינג'ר הטבול בשוקולד חלב. הסיומת ארוכה ומתוקה מאוד, תוך שיירים של טופי, קרמל וגם עץ מתובל.

ניתן לסכם, כי האולטיס מציע ביטוי חדש וטעים של שיבאס ריגאל. המשקה אמנם לוקח את המותג לכיוון אחר, מאחר שהוא בלנדד מאלט מאשר תערובת מסורתית, אבל לא כך במובן הסגנוני. לאולטיס תחושה מפוארת יותר משל קודמיו – ועובדה זו מתבטאת גם באריזת המוצר (כמו גם במחיר: נמכר בארץ בכ-550 שקל). לוויסקולוגים ולחובבי סוגת הכהילים הכהים, המארז מגיע עם אביזרי בר מותאמים, בעיקר לחובבי המרצ'נדייז או החפצ-מרוביליה.

הכותב/ת: שי שגב

שי שגב

עורך האתר

יעניין אותך

רק היום בשוק צפון של השף אבנר לסקין מרחיב את הפעילות

משיק את המסעדה עם מנות חדשות וקוקטיילים מרעננים לקיץ 2017

משיק את המסעדה עם מנות חדשות וקוקטיילים מרעננים לקיץ 2017

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *