מבזקים

לא כל מוזג הוא סומלייה

בישראל עושים שימוש נרחב במונח סומלייה בלי שום קשר למהות של המקצוע המורכב הזה, שנדרשים בו השכלה פורמלית, ידע חובק עולם, תשוקה וכריזמה

בישראל עושים שימוש נרחב במונח 'סומלייה' בלי שום קשר למהות של המקצוע המורכב הזה, שנדרשים בו השכלה פורמלית, ידע חובק עולם, תשוקה וכריזמה. ב-11 במאי ננעלה בווינה תחרות 'הסומלייה הטוב ביותר באירופה' של איגוד הסומליירים העולמי A.S.I.. התמודדו בה נציגים מ-37 מדינות והזוכה: Raimonds Tomsons, בן 36 מלטביה, אחריו נציג פולין.

הסומלייה הטוב ביותר באירופה מקבל את התואר - Raimonds Tomsons

למקצה הגמר עלו נציגי לטביה, פולין, צרפת ורומניה. לפני קהל של מאות מוזמנים בשמלות קוקטייל ובטוקסידו נדרשו Tomsons ועמיתיו למגוון של משימות ובהן:

למזוג בתוך ארבע דקות מגנום של שמפניה ל-18 כוסות כך שבסיום המזיגה יהיה הבקבוק ריק ומפלס היין בכוסות זהה. לא ניתן לחזור לכוס לאחר שנמזגה; בחירת סאקה כאפריטיף לשולחן של שני יפנים, נימוק הבחירה ומזיגה בתוך שתי דקות; בחירת יינות גראן קרו לארוחה חגיגית וירטואלית לציון שש שנים לבחירתו של נשיא מדינה; זיהוי מרכיב משותף בשלושה זוגות של משקאות, אזור המקור ואם אפשר המותג; זיהוי יינות בטעימה עיוורת; זיהוי כרמים ומגדלים על פי תמונות שהוצגו לפניהם.

לכל אורך ההתמודדות הפגין הסומלייה הלטבי, העובד במסעדת Vincents בריגה, קלילות, קור רוח וכריזמה. לאחר הזכייה הוא ציין כי הדבר החשוב ביותר, לצד הידע, הוא לתת ללקוח תחושה של נוחות והביע תקווה שהפרס ישמש השראה לעמיתיו בארצו.

ברחבי העולם מייחסים חשיבות רבה למקצוע הסומלייה. 53 מדינות חברות באיגוד הבינלאומי ועוד 4 מדינות במעמד של משקיפות. האוסטרים ארגנו את שבוע התחרות למופת ושר החקלאות שלהם השתתף באירוע הפתיחה, נוכחות המעידה על הרצינות שבה מתייחסים לסוגיה באירופה. A.S.I. הוא איגוד הסומליירים היחיד הזוכה להכרה של OIV, הארגון הבינלאומי לגפן ויין, שגם ישראל חברה בו. OIV פרסם לפני שנתיים וחצי הגדרה רשמית של מקצוע הסומלייה, תפקידיו וכישוריו והנוסח מקובל על 55 חברות הארגון. לפניכם הנוסח של OIV, את המסקנות הסיקו בעצמכם:

סומלייה הוא איש מקצוע מענפי היין וההסעדה, יקבים או ערוצי הפצה, הממליצים על משקאות ומגישים אותם ברמה מקצועית. תחום הפעילות של הסומלייה הוא הגשת יין בתעשיית ההסעדה או בגופים המוכרים יין וגם ייעוץ למי שמעורבים בשוק היין, זאת כדי להבטיח חשיפה ושירות נאותים של המוצר.

סומלייה הוא מי שסיים קורס  מקצועי וקיבל דיפלומה או תעודה אחרת על פי הגדרות התפקיד בהחלטת OIV.

הסומלייה מסייע ברכישת יינות או משקאות אחרים, בהתאם לסוג הלקוחות והתפריט של העסק. הוא משתתף באופן פעיל בניהול המלאי, הרכבת תפריט היין וכתיבתו, תפריט האלכוהול ומשקאות אחרים. הסומלייה מייעץ ללקוחות בדבר היין הטוב ביותר לליווי מנותיהם, וחשוב מאוד, הוא מנתח את טעם הלקוח, מבין אותו, מייעץ ומגיש את היינות או משקאות אחרים המתאימים לאוכל.

הסומלייה יכול לייעץ גם לערוצי הפצה ולחנויות מתמחות. הוא איש מקצוע המשמש לקשר אינטראקטיבי בין היצרן לצרכן.

AWMB - © Erich Reismann/SUA

הסומליירים חייבים להיות בעלי ידע מקצועי על יין, משקאות ומזון. כישוריהם כוללים מומחיות בטעימה, בניהול, בתקשורת, בבחירת יין ומשקאות אחרים, בהגשתם ובהתאמתם לאוכל'.

עד כאן הנוסח הרשמי בדבר מיהו ומהו סומלייה. אין לי שום רצון להיכנס לוויכוחים אם יש או אין סומליירים בישראל, בוודאי שיש ספורים כמו למשל רותי בן ישראל. אבל חברים, במחילה מכבודכם, אנא השתמשו במונח 'סומלייה' במשורה. הצגתי לפניכם את ההגדרה המקובלת בעולם, גם בישראל, אז למה כל כך הרבה מציגים עצמם או מוצגים כ'סומלייה'? זה לא טוב למקצוע, זה לא טוב לענף היין.

הכותב/ת: יאיר קורן

יאיר קורן
יין עולמי

יעניין אותך

פסטיבל הקוקטיילים יוצא לדרך

רביעי-חמישי, 19-20 ביולי, 2017, בין השעות 18:00-23:00 - המרינה בהרצליה

רביעי-חמישי, 19-20 ביולי, 2017, בין השעות 18:00-23:00 - המרינה בהרצליה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *