יום ראשון , 25 אוגוסט 2019
ראשי / כתבות / מסעדות מומלצות בליון

ליון היא המקום האידיאלי ללמוד ולגלות את סודות המאכלים הצרפתיים ולהתאהב בהם, ועם יותר מ-1,500 מסעדות, ליון היא העיר עם הריכוז הגבוה ביותר של מסעדות לנפש בצרפת • ביקור חובה לפודי'ז

מסעדות מומלצות בליון

ליון היא המקום האידיאלי ללמוד ולגלות את סודות המאכלים הצרפתיים ולהתאהב בהם, ועם יותר מ-1,500 מסעדות, ליון היא העיר עם הריכוז הגבוה ביותר של מסעדות לנפש בצרפת • ביקור חובה לפודי'ז

לפני כ-83 שנה הוכרה העיר ליון כבירת הקולינריה של צרפת, ויש שיאמרו אפילו של העולם כולו. בשנת 1935, מבקר המזון הצרפתי הנודע, קורנונסי (שמו האמיתי היה מוריס אדמון סאילן), שכונה גם "נסיך הקולינריה", תיאר את ליון כ-"בירת עולם הגסטרונומיה". ואכן, זו עיר של אוכל, אינספור מסעדות, בתי קפה ובתי מרזח, וללא ספק המקום האידיאלי ללמוד בו על מקורות התשוקה הנפוצה בצרפת – אהבה לאוכל צרפתי.

ליון היא עיר גדולה, מודרנית והיסטורית כאחד. עשירה בצרפתיים אותנטיים, שיש להם דרך ייחודית משלהם לתקשר, אבל הם נהדרים, מצחיקים ולעיתים פטפטנים, מה שמוסיף לקסמה של העיר. ביקרנו בעיר היפהפייה, וחזרנו עם 11 סיבות למה דווקא היא קיבלה את המוניטין המבוקש של בירת הגסטרונומיה העולמית.

1. המיקום המרתק

ליון ממוקמת במוקד המסחר בין שני הנהרות החשובים (הרון והסון), ומוקפת על ידי כמה מחומרי הגלם החקלאיים המשובחים ביותר בצרפת. היא מרכזת בחובה מגוון עצום של מרכיבים ומוצרים אזוריים איכותיים, בין היתר: ירקות קיץ ובקר המגיעים ממשקים בשארולה, דגי אגם מסבואה, בשר ציד מיערות הדומב, החזיר המשובח ביותר מהררי ליון, פירות וירקות אביב מארדש.

בנוסף, אפשר ללגום שם יינות איכות מבוז'ולה ומעמק הרון, שלא לדבר על מגוון נאה של גבינות מקומיות. הס מלהזכיר את העוף הטוב ביותר שטעמתם בימיכם המגיע מבראס, ומשם גם מגיעה הגבינה הכחולה שאי אפשר לעמוד בפניה: בראס בלו. באמת שאי אפשר לבקש יותר מזה.

2. שוק האוכל: Les Halles de Lyon

שוק יוקרתי ומקורה זה נבנה בשנת 1971, ומאז שופץ כמה פעמים, טרם כונה בשנת 2006 על שמו של השף הצרפתי הנודע ביותר – פול בוקוז, שהלך לעולמו בינואר השנה. השוק אמנם עשוי להיות מעט יקר, אבל אם אתם מחפשים אחר מוצרי האזור הטובים ביותר, או פשוט רוצים לשבוע מארוחת צהריים או ערב גדושה – זה המקום הנכון לעשות זאת.

3. השווקים הפתוחים

ליון מוכרת בשפע השווקים שלה, שמשמשים חלופה מצוינת ל-Les Halles de Lyon. פודי'ז יכולים למצוא כאן מוצרים חקלאיים באיכות מעולה ובמחירי רצפה. אחד הטובים ביותר שוכן בשדרות דה לה קרואה-רוסה, על גבעה תלולה. השוק הלא מקורה מציע לא רק את המוצרים האזוריים הטריים ביותר, אלא גם נופים מדהימים. שוק פופולרי נוסף הוא סנט אנטואן – שוק חקלאי שפתוח כל יום למעט יום שני, כשהחקלאים פורסים את תוצרתם על שולחנו ארוכים הממוקמים לאורך גדות נהר הסון. זוהי דרך אותנטית לגלות כיצד אנשים צרפתים מעריכים את מונח האוכל, ולהיחשף לאמנות הליונזית במכירת גבינה, יין וכמובן נקניק מקומי משובח.

4. המטבח הליונזי

קשה לעקוב אחר הסתעפותו של המטבח הליונזי. ליון היא כולה אוכל צרפתי כפרי, כבד ועשיר: חשבו על סוסיסון בריושה – נקניק חזיר מעושן עם פיסטוקים מוגש על של מצע פירה עם רוטב שמנת, או ברוצ'ט של כבד אווז, מקרון צבעוני, וכמובן קנל (quenelles) – נקניקיה ממולאת בתערובת דג נהרות או עוף עם חמאה, חלב וסולת ברוטב בשמל וסרטני-נהרות. בכל הנוגע לגבינה, ליון מציעה סנט מרסלן וסנט פליסיאן – סוגי גבינה מנפת איזר הסמוכה.

אגב, אם יש נושא שקשה מאוד לכתוב עליו הם הקינוחים, זאת כיוון שיש כל כך הרבה דברים טעימים. אבל במעט בלבד, אפשר לציין את קואסן דה ליון (גנאש שוקולד מצופה בשכבה של מרציפן מועשר בליקר תפוזים או פטל), טארט פרלינים (ממולא קרם אגוזים ושברי אגוזים מסוכרים בצבע ורוד) וכמובן הפפיולטים, אותם מכינים לקראת חג המולד.

5. ביתם של אינספור שפים מפורסמים

ליון תמיד הייתה מקום אטרקטיבי עבור שפים שרצו לפתח את כישוריהם, ובטח עבור "האימהות של ליון" – נשים עצמתיות שעמדו מאחורי הקונספט של יצירת "הבושון של ליון" (מסעדות מסורתיות) ויצירת המוניטין של ליון הקולינרית. זה התחיל עם 'אמא פיליו', שפתחה את הביסטרו הראשון שלה שנקרא "אמא", וזכתה למוניטין מכובד. לאחר מכן לימדה את רזי המקצוע ל"אמא בראזייה" (Mère Brazier) המפורסמת עוד יותר (שתיהן עוטרו בשלושה כוכבי מישלן במקביל) – והאחרונה הייתה המורה של בוקוז הנודע.

דפוס זה נמשך, והיום יש את ז'ורז' בלאן המפורסם, מת'יו ויאנה, כריסטיאן טטדואה, לקומב וכן את אורסי, ואלו רק מעטים מהרשימה הארוכה של המחזיקים גבוה-גבוה את ענפי הזית של הגסטרונומיה הצרפתית.

ליון מושכת אליה גם היום שפים צעירים ויצירתיים רבים כמו סבסטיאן בואייה, למשל, ולא מעט שפים ישראליים שנוסעים לשם להתמחות. חשוב לציין גם את בתי הספר המקומיים לבישול, כמו מכון פול בוקוז וכן ל'אקולואטל" – המציעים הכשרה באירוח. שירותי מזון וכישורים קולינריים, כמו גם את הסטאז' עצמו, אפשר לעשות במסעדות העלית של ליון, ולהוסיף כמה חוויות קולינריות לרזומה.

6. הבושון של ליון

"בושון" הוא סוג של מסעדה משפחתית ייחודית, אותה אפשר למצוא רק בעיר ליון. ה"בושון" הוא חלק מההיסטוריה של ליון, שורשו בתנועת "האימהות" (שהוזכרה בפסקה למעלה) ולרוב הוא קטן ומעוצב בריהוט עתיק – חלקו מתבלה, הכולל פסלים ותמונות המסמלים את ההיסטוריה של המשפחה שפתחה את המקום.

מוצע שם רק סגנון בישול אחד, והאוכל המוגש כבד מאוד ושמנוני. בין המאכלים אפשר למצוא נקניקיות חזיר ממולאות, פאטה אווז עם פיסטוקים, ראש עגל ממולא, סלט עלים עם קרוטונים, ביצה שלוקה ונקניק, עוף ביין, ולקינוח – גבינות מקומיות עתירות שומן.

7. מסורת האוכל העשירה והמסורתית של ליון

בהתאם למטבח הקולינרי של האימהות של ליון, המסורת ממשיכה גם למאשו (mâchon). נשמע מסתורי משהו, אבל ה"מאשו" מוגשת בבוקר (לפני ארוחת הצהריים) והיא ללא כל ספק אחת מהארוחות היותר כבדות שייצא לכם לאכול.

במרבית המקרים נפתחת הארוחה בפאטה אווז עם פיסטוקים, ולאחריו מגיעה מנת בשר עיקרית עם רוטב ולקינוח – מעט גבינה.

מסורת ה"מאשו" מגיעה מאורגי המשי שהתגוררו בעיר לפני כמאתיים שנה, שנהגו לחזור ממשמרות הלילה רעבים ולעצור ליד הברים המקומיים כדי לחלוק ארוחה. מזכיר לכם כמה תל אביביים שאתם מכירים?

8. האבא של המטבח הצרפתי המודרני

ונחזור לשף הצרפתי פול בוקוז (ז"ל), שהלך לעולמו בחודש ינואר השנה בגיל 91, שמכונה עד היום האב הרוחני של המטבח הצרפתי המודרני והיה זה ששבר את הכללים בכל הקשור למטבח הליונזי ולארוחות הכבדות שהוגשו בו מהלך השנים.

בוקוז – שמסעדתו "בוקוז" בעלת שלושה כוכבי מישלן בליון נחשבת עד היום לאחת המסעדות הטובות בעולם – היה שף יוצא דופן, שהציג לליון ואף לכל העולם את המטבח הצרפתי המודרני, המאופיין בסגנון בישול קל ועדין תוך התמקדות באופן הצגת המזון.

9. בולנז'רי, פטיסרי ושוקולטיירי

יותר מ-1,500 מסעדות שוכנות בעיר ליון, 13 מתוכן מנצנצות בכוכבי מישלן יוקרתיים. זהו המספר הגבוה ביותר של מסעדות לכל תושב בצרפת, והמבקרים בעיר לא יסבלו ממחסור באפשרויות קולינריות – כולל התנסות במאכלים חדשניים שטרם נחשפו אליהם. יש בליון גם הרבה מקומות אותנטיים לסעוד בהם, כמו ה"בראסרי" או ה"בושון" המסורתי.

במקרה והגעתם לעיר, אל תפספסו את "בושון דה פיז" (Bouchon des Filles) – שם לא תקבלו תפריט, אלא הבעלים יהיה זה שיחליט עבורכם מה תאכלו. אגב, מלבד מסעדות, שיטוט ברחובות יגלה בפניכם אבני חן ליונזיות כמו חנויות שרקוטרי, בולנז'רי, פרומז'רי, שוקולטיירי ואפילו קרמרי (לביצים).

10. ס.י.ר.ה. (Sirha)

ס.י.ר.ה. (Sirha) נוסדה בליון בשנת 1983, ונחשבת עד היום לתערוכת הסחר הגדולה בעולם לתחום המזון. מדי שנה מתכנסים בליון בכירי התעשייה הגסטרונומיה בעולם, בניסיון לזהות טרנדים חדשים ולטעום מאכלים ייחודיים.

התערוכה כוללת 17 תחרויות שונות, כשהפרסים הגדולים ביותר שם הם בוקוז ד'אור ואליפות העולם בפטיסרי.

11. מוזיאון הקולינריה

בליון אינספור מוזיאונים חשובים, החל מאמנות ועד קונפלואנס (התרבות האנושית), אולם בעתיד הקרוב מאוד ייפתח בחלל ששימש בעבר את בית החולים העירוני, מוזיאון עצום לקולינריה, שינציח את פועלם של אורגי המשי ויתעד את ההיסטוריה הגסטרונומית של העיר. בטוחים שהוא יהיה שווה ביקור.

כמה מקומות ששווה לאכול בהם בעיר ליון

1.לה מר בראזייה | La Mère Brazier

מסעדת שלושה כוכבי מישלן מכובדת ומושלמת בהתאם לכל כללי הטקס.
12 Rue Royale, +33 4 78 23 17 20

2. לה פאן דה ז'קובין | Le Pain Des Jacobins

הבולנז'רי הכי טעים שאכלתם בה בחייכם. צבעונית, טעימה והכי מפתיע – ממש זולה.
Rue de l'AnciennePréfecture3, +33 9 54 38 96 23

3. ל'אטלייה דזאוגוסאן | L’Ateliers des Augustins

שף צעיר שהתמחה במסעדות מישלן ופתח מסעדה קטנה עם ייחוד אישי.
11 rue des Augustins, +33 4 72 00 88 01

4. שוק האוכל – לז האל דה ליון

המקום שבו תפגשו את כל תוצרי ליון. לא הכל זול, אבל שווה לשטוף את העיניים.
Halles de Lyon Paul Bocuse – 102 Lafayette

5. בראסרי לאון דה ליון | Brasserie Leon de Lyon

השף ז'אן פול לקומב לא עמד בלחץ של שני כוכבי המישלן ועזב את המקום. שווה להגיע לשם בעיקר בשביל מרתף היין העצום.
1 Rue Pleneyטלפון:+33 4 72 10 11 12

6. בראסרי לה נור | Brasserie Le Nord

אחת ממסעדות המישלן של פול בוקוז, שלמות זאת ההגדרה למקום הזה.
18 Rue Neuve, +33 4 72 10 69 69

הכותב/ת: שי שגב

שי שגב
חובב יין ואלכוהול, עורך האתר

יעניין אותך

מלון הילטון משיק תפריט קוקטיילים מקורי ואלגנטי

כל אחד מ-11 הממזגים מכיל מרכיבים המאפיינים או קשורים למקומות, ערים ושכונות בישראל - מן החרמון בצפון ועד אילת בדרום

כל אחד מ-11 הממזגים מכיל מרכיבים המאפיינים או קשורים למקומות, ערים ושכונות בישראל - מן החרמון בצפון ועד אילת בדרום

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *