יום ראשון , 20 אוקטובר 2019
ראשי / כתבות / פסטיבל חוויה בכרם ה-3 יוצא לדרך

הפסטיבל יתקיים בין ה-22 ל-24 בספטמבר, 2016, ויכולל מגוון אירועים ופעילויות לקהל הרחב, ללא תשלום

פסטיבל חוויה בכרם ה-3 יוצא לדרך

הפסטיבל יתקיים בין ה-22 ל-24 בספטמבר, 2016, ויכולל מגוון אירועים ופעילויות לקהל הרחב, ללא תשלום

נוכחותם של פסטיבלי יין שונים ברחבי הארץ, הפכה בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מתרבות היין המתפתחת כאן. הפסטיבלים, חלקם בגדר מסורת, מאפשרים לקהל חובבי היין המבקר בהם להנות מטעימת יינות יקבים מוכרים, לרוב מהבצירים האחרונים ולהחשף בפעם הראשונה ליינות יקבים חדשים: מסחריים קטנים עד בינוניים וביתיים.

כרם בן נון (צילום: הילה איל)

טעימת היינות והמפגש עם הייננים ובעלי היקבים, מעודדת את המשך פיתוח ענף תיירות היין בחבלים השונים בארץ, דרך ביקורים ביקבים, באופן פרטי או מאורגן.

פסטיבל חוויה בכרם, במועצה האזורית תל גזר הוא אחד מפסטיבלים אלה ויתקיים השנה בפעם השלישית. מבחינת ראש המועצה, פטר וייס, יזם הפסטיבל: "זו כבר מסורת".

הפסטיבל יתקיים בין ה-22 ל-24 בספטמבר, 2016, ויכולל מגוון ארועים ופעיליות לקהל הרחב, ללא תשלום. פתיחתו הרשמית תתקיים במרכז המבקרים של יקב ברקן. הגדול בארץ, ומהוותיקים והמובילים את תרבות היין. באירוע ישתתפו, בנוסף ליקב המארח, יקבי הבוטיק והיקבים הביתיים מהאזור: ברבדו, רד פואטרי, בן-נון, בראון, הרצברג ועוד.

במפגש לקראת הפסטיבל, סיפר ראש המועצה על התפתחות ענף היין באזור. לאורך השנים תחום החקלאות שהיה דומיננטי באיזור הלך והתכווץ וזוהה הצורך לשנות את תחומי העיסוק, אך תוך רצון לשמר את השטחים הפתוחים. בתי עסק, כמו יקבים ובתי בד, הסתמנו כיורשים מתאימים והמועצה החלה לעודד הקמתם. "לצערנו", מציין וייס, "השלטון המרכזי לא ממהר לתמוך ולעודד מגמה מבורכת זו של התרחבות אזורי תעסוקה מסוג זה". בעלי חלקות באזור שמחליטים להקים יקב נתקלים בבירוקרטיה מסועפת לקבלת האישורים ומייצרים יינות לא כבית עסק רשמי, הכל מתוך אהבת העשיה והחזון.

פסטיבל חוויה בכרם 3 יאפשר לקהל לטעום מהיינות של כל יקבי האזור. חלקם עושים את היינות מכרמים בחלקות שלהם ורבים רוכשים את הענבים מיקבי ברקן, ש"נוטע באזור כרמים בטרוף", מסביר וייס, ושמח לקדם עושי יין חדשים מהאזור להכנס ולהתבסס בתחום.

משך חצי יום ביקרתי במספר יקבים לטעימת היינות ולמפגש עם בעליהם. יתרונו של החבל הוא בהיותו קטן יחסית וניתן תוך מספר שעות לפקוד בו מספר יקבים ואטרקציות מקומיות אחרות.

יקב בראון, כפר שמואל

היקב, בבעלות דניאל בראון, גם היינן, מצוי בכפר שמואל ומייצר כיום כ-4,000 בקבוקים. היקב הוקם לפני כ-10 שנים בשם 'ענבה' ולאחרונה שינה שמו, תוך הפיכתו לכשר. "גדלתי במשמר איילון", מספר בראון, "וגם לאחר שעזבתי את המקום והפכתי למהנדס, חיידק החקלאות נותר בי וחזרתי לכאן שוב. ליקב כ-15.5 דונם כרמים, מרביתם מרלו והיתר סירה ופטי ורדו… את עשיית היין למדתי בעיקר באופן עצמאי, כאוטודיקט ולפי צורך אני נועץ באנשים מומחים, מבלי להצמד לאחד".

היינות בטעימה (לא כשרים, למעט מרלו 2015): פטיט סירה 2012; מרלו 2013; מרלו 2014; מרלו 2015

ניכר שמדובר ביקב צעיר עדיין בתחילת דרכו, אך הטעימה הזו – על ציר הזמן, ממחישה כי יש כאן רצון להתפתח. מרלו 2013 הכי נגיש ומתאים לשתיה ובמחיר 40 שקל יהיה מהנה, כיין שולחן, לצד ארוחה ביתית למגוון טעמי חיך. לתיאום ביקור: 054-4226883

יקב בן-נון, כפר בן-נון

היקב בבעלות ד"ר דני יניב הוקם בשנת 2012 מהרצון לשוב לחזון הילדות, לטיפוח האדמה ובכוונה לייצר יינות בוטיק איכותיים. "לאחר לימוד הליך הייצור ובהתייצעות עם ייננים", מספר ד"ר יניב "החלטנו להתמקד בעשיית יינות אדומים בסגנון צרפתי איטלקי. הזנים המובילים: קברנה סוביניון ומרלו ולצדם משתלבים זנים טרוארים מתאימים: קברנה פרנק, סנג'וזבה ושיראז… התחלנו כיקב שמציע יינות לחברים וקרובים, ולאור התגובות הנלהבות, גם מאנשי מקצוע, החלטנו למסד יקב וליצר יינות לקהל הרחב".

אל היקב צורף היינן הותיק ובעל השם, לואיס פסקו. "יחד איתו", מספר ד"ר יניב, "אנו עוברים וחווים את כל שלבי גידול הענבים ויצור היין, הכל כדי להגיע לתוצאה איכותית, ללא פשרה. עשיית יין מכרמים בבעלותנו מקנה יתרון עצום בעצם השליטה והתאחדות הכוחות של הכורם והיינן למימוש חזון משותף".

סך הכל מייצר היקב היום כ-5,000 בקבוקים, בשתי סדרות מובילות (ומעט יין ספיישל רזרב ויין מסדרה לאירועים מיוחדים): Estate Reserve, הענבים כולם מכרמי היקב ו-Red Reserve, בה משתמשים בענבי כרמים באזור. שתיהן מהזנים קברנה סוביניון ומרלו. כ-11,000 בקבוקים נוספים מיוצרים במקום תחת השם "לואיס פסקו".

טעימת היינות: Estate Reserve 2015 – ממסך של 63% מרלו ו-37% קברנה סובניון. הענבים מחלקה אחת של כרם בן נון (כרם יחידני). יושן כ-10 חודשים בחביות אלון צרפתי. נגיש ומתאים לאקלים הים תיכוני. מורגשת העשיה המקצועית המוקפדת, ברמת יקב ותיק. מזמין המשך שתיה ויוסיף להתיישן ולהשתבח. כ-95 שקל יעניקו תמורה טובה ליין בוטיק, הממחיש מאפייני טרואר של שני הזנים הכי נפוצים ומבוקשים לשתיה בארץ.

Red Reserve 2015 – ממסך של 57% קברנה סובניון ו-43% מרלו. הענבים מכרם בגבעת ישעיהו. יישון בחביות צרפתיות כ-10 חודשים. יין שעודו סגור ופחות נגיש. יותר שרירי באופיו, כמאפייני הקברנה סוביניון. בטעימה שניה הפרי מתגלה וניכרת ההקפדה באיכותו. ב-95 שקל לצרכן, ניתן למצוא לא מעט יינות ישראלים דומים. לחובבי הסגנון, כדאי להמתין לפחות שנה לשתייה.

היקב כשר ולביקור וסיור נדרש תאום מראש: 050-5761211 או 054-4226590 או במייל: office@binnunwinery.com

יקב ברבדו, תל יוסף

במעבר מהיקבים הביתיים הגענו לאחד מהיקבים המובילים ברמת האיכות ובוותק העשיה המקצועית. היקב מייצר יינות מאז 2001, במיקומו בלב כרם – תל יוסף, שבבעלות משפחת שוסיוב. בעלי היקב הם המומחים לגידולי כרמים ועשיית יין, פרופ' בן עמי ברבדו ותלמידו לשעבר עודד שוסיוב. שניהם מייצרים את היינות בדגש על שימוש בענבים מכרמי האזור.

זורי ארקין, מנכ"ל היקב, הציג את פילוסופית עשיית היין ובהמשך את היינות בטעימה. סך הכל ליקב כ-80,000 בקבוקים, 25% מופנים ליצוא. הכרמים והפרי קובעים את רוב מאפייני היין, מציין ארקין, ולכן מאבק היקב הוא כל הזמן על הענבים. לאורך השנים היקב דוגל בהעלאת הרף המקצועי של היינות, דרך נטיעת כרמים חדשים, גם מזנים חדשים וזו אופרציה מסובכת ובעיקר ללא ודאות לגבי החזר ההשקעה הכבדה. "רק אחרי 5 שנים נדע אם מה שנטענו מתאים לעשיית יין איכותי. תנופת הנטיעה היא בפוקוס שלנו ולצד הזנים המסורתיים אנו נוטעים חלקות מזנים פחות מוכרים, שמסתמנים כבעלי פוטנציאל לאזור כמו מרסלן ומלבק. החזון הוא לייצר מפה מושכלת ומעוגנת בעובדות לגבי הזנים שמתאימים לגידול באזור המועצה גזר.", מסכם ארקין.

טעימת היינות (יינות היקב כשרים):

שרדונה 2015 – שני שליש מהיין עבר תסיסה והתיישנות על השמרים בחביות חדשות צרפתיות ואמריקניות כ-3 חודשים. יין בסגנון הצרפתי, מעט חמאתי ופירותי, אך באיזון טעמי חיך מינרליים, פריכים ומרעננים. במסורת עשייתו כך משנת 2005 לערך, לטעמי זהו מהשרדונה הטובים בארץ. 90 שקל יקנו תמורה איכותית ליין שרדונה טרוארי ישראלי.

שיראז 2013 – ישון 12 חודשים בחבית צרפתית ומעט אמריקנית. כל שנה נעשה היין באותה שיטה ומאותה הכרם. ללא סינון לקבלת בשומת עשירה. הגוף בינוני-מלא, לא דחוס כמו אחיו האוסטרלי. העפצנים מורגשים בחיך, אך לא בצורה משתלטת והפרי מתגלה לאחר המשך התפתחות בכוס, במאפייניו המעט פלפליים לצד שזיף בשל. כדאי לחכות איתו עוד לפני שתייה ויוסיף להשתבח. כ-120-130 שקל לצרכן יקנו תמורה טובה מאוד לחובבי הזן, בסגנונו הישראלי, בעיקר לליווי ארוחות ובעונות יותר סתויות וחורפיות.

סדרת Landmark, מרלו 2013 – היין מסדרת הפרימיום נעשה מענבי כרמים ברמות איכות יוצאות דופן. ענבי הכרם הובאו מחלקות איכותיות בצרפת, המבטאות את הזן במיטבו. 18 חודשים בחביות, בעיקרן צרפתיות. מאוזן כבר עכשיו ומורכב. מרלו עשיר פרי וגוף, כמעט לכיוון קברנה סוביניון. כ-170 שקל יעינקו תמורה מתגמלת למי שמבקש יין פרימיום (כ-4,000 בקבוקים בלבד) וחובב מרלו בסגנון אלגנטי באיכות פרי מיטבית. נגיש אך יתפתח עוד בשנים הבאות.

סדרת Landmark, בי2 2013 – ממסך קברנה סוביניון ומרלו. להעשרת הבשומת הוספו לתירוש זגי קברנה פרנק שהופרדו זמן קצר לאחר המעיכה מתירוש שיועד ליין רוזה. 24 חודשים בעיקר בחביות צרפתיות. כ-170 שקל יתנו תמורה טובה למי שמעריך יין רציני שעוד דרכו לפניו.

יקב רד פואטרי, חוות טל (בסמוך לכרמי יוסף)

דובי טל, כורם ויינן מייצר יינות מאהבה ובהמשך למסורת המשפחתית, מאז אבי סבו. החל מהשתיל, דרך הגידול בכרם ועשיית היין. לגידול הענבים השפעה על איכות היין והטעמים בו. היקב מייצר כ-15 אלף בקבוקים. פילוסופית הין דוגלת בעשיית יינות ייחודים באופי וגוף הפרי ובצבע העמוק. כולם מענבי הכרם בחוות טל, למרגלות תל גזר, באדמה גירית, השקייה מועטה וביבול נמוך. היינות מיושנים כשנה וחצי בחביות אלון צרפתי ואמריקני בהתאמה לזן. היין יוצא לשיווק לאחר התיישנות שנתיים. ייצור היין שזור במשפחתנו מדורי דורות.

גולדנטל, קברנה סוביניון רזרב 2009 – צבע עמוק וגוף עשיר בטעמי הטרואר המקומי. מיושן בחביות עץ אלון צרפתי כשנה וחצי. מדליית כסף בתערוכת הבינלאומית טרה ווינו. מחיר לא צויין.

יקב ברקן

המפגש הסתיים בסיור במרכז המבקרים של יקב ברקן, המארח את ערב פתיחת הפסטיבל. כיום היקב הגדול בארץ, עם כ-13 מליון בקובקים לשנה ו-9,000 דונם כרמים. היקב, מאז הקמתו בשנת 2002, מדגיש בעשייתו את מיצוי הטרואר של יינותיו, כל זן מאזורי גידול בארץ שהכי מתאימים לו. לצד זאת, הדגשת הצעדת היין לפסגת יין עולמי. לאורך השנים באו לידי בי טוי ההצלחות של תפיסה זו, דרך זכיות והכרות מקצועיות רבות בתערוכות יין וממבקרים מקצועיים מהארץ והעולם. לפני כחמש שנים פתח היקב מרכז מבקרים מהמפוארים בארץ, בצמוד למתחם היקב, סגנון מרכז Opus 1. במרכז ניתן להנות מסיור מודרך בין מתקני היקב השונים, צפיה בסרט על היקב ועשיית יין ובסיום לטעום מהיינות ולרכוש אותם בחנות היין במקום.

בתקופה האחרונה, כחלק מהרצון לחשוף את היקב והאזור לקהל מבקרים נוסף ומגוון, הצטרפה קבוצת 'זאפה' ליקב כמנהלת מרכז המבקרים. בסיום השיפוצים ועבודות התאמה, יחלו לקיים במרכז מופעי מוזיקה בהפקת זאפה וקהל חובבי המוזיקה מהאזור ומהארץ בכלל, יוכל להנות משילוב חווית מוזיקה ויין טוב לצדה, הכל במתחם אחד. בתום הסיור שהתקיים בעיתוי המיוחד של תקופת הבציר טעמנו מספר יינות (היקב כשר):

עלמון 2015 – ממסך שרדונה, ויוניה וסוביניון בלאן, 6 חודשי ישון בחבית של השרדונה והויוניה. במחיר 80 שקל לצרכן, זהו יין לבן ישראלי מהנה ומתגמל לשתיה בימות הקיץ, בעיקר צונן מאוד. שילוב הזנים, כל אחד על מאפייניו, מהיותר ארומתיים ובעלי גוף, ליותר עשבוני לימוני, הופך אותו למענין בחיך וליין ומיוחד בלבנים הישראלים.

פטי ורדו 2012, ספיישל רזרב – זן שבעיקרו משמש כתוספת, תיבול משלים, ליינות אדומים ובארץ מעטים היקבים שעושים אותו כזני. יין שמי שמחפש להנות מיינות אדומים אחרים ומאזור גליל עליון, יעריך. 18 חודשי ישון מעניקים לו גוף מלא יחסית, ומורכבות וענין בחיך. בעל המשך כושר ישון והשתבחות. 69 שקל יעניקו תמורה מצוינת ליין לחובבי הזן ולא רק.

אלטיטיוד 585, 2011 – 100% קברנה סוביניון, מכרם נוף, בגובה 585 מטר, גליל העליון. 14 חודשי ישון בחבית. קברנה סוביניון עוצמתי יחסית, ובטעימה מורגשים היטב טעמי הפרי האדום והשחור, עם תוספת ונילית מהחבית. אלגנטי, מאוזן ונקי בעשיה. נגיש, אך בעל פוטנציאל ישון נוסף. 98 שקל יעניקו תמורה מצוינת לחובבי קברנה סוביניון ולמגוון טעמי חיך, ביחוד טרוארי ומיצוי פרי איכותי. יתאים לארוח חגיגי בעיקר בימים יותר קרים בשנה.

פרטים נוספים על הפסטיבל: http://www.gezer-region.muni.il/page_35452

הכותב/ת: מערכת Winet

מערכת Winet

יעניין אותך

התאמת יינות לבנים לארוחת שבועות

רוצים לדעת איזה יין מתאים לאיזו מנה בחג השבועות? ריכזנו עבורכם את כל המנות העיקריות והקינוחים המוגשים בחג - אתם רק צריכים לדאוג שהיין הנכון ילווה את המנה

רוצים לדעת איזה יין מתאים לאיזו מנה בחג השבועות? ריכזנו עבורכם את כל המנות העיקריות והקינוחים המוגשים בחג - אתם רק צריכים לדאוג שהיין הנכון ילווה את המנה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *