יום ראשון , 22 ספטמבר 2019
ראשי / כתבות / שף איל לביא מתארח אצל מוסטי לסופשבוע קולינרי בגליל

חזון המוכיח ששיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני הוא מציאות אפשרית

שף איל לביא מתארח אצל מוסטי לסופשבוע קולינרי בגליל

חזון המוכיח ששיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני הוא מציאות אפשרית

סליחה על המלים הגבוהות שמיד תגענה, אבל לפעמים קורה, שאני מעורבת ב'פרויקטים עם חזון', כהמשך לחזונם של מקימי הארץ – שהציבו כמטרה את השאיפה לחיות בשלום ובאחווה אמיתית עם כל תושביה, ללא הבדלי דת, גזע ולאום. זה היה הבסיס שעליו נבנתה המדינה, ולמרבה הצער, נראה לאחרונה שיש מי שמשתדלים לקעקע את יסודותיו של זה. אבל פה ושם, בקטנה, יש פה גם אנשים החיים את החזון ואת שיתוף הפעולה הזה כל יום, ובכאלה אני פוגשת בכל פעם שאני מצפינה ועולה ל'בית שלום' שבמטולה.

השף איל לביא - משמאל, והשף סלילי מוסטפה - מימין (צילום: רחל גרא)

החיים שם, בצמוד לגבול הצפון, ממש מול בתיהם רחבי המידות של עשירי לבנון, אינם קלים. מלחמות הקיום של החקלאות הקורסת בסיועם הצמוד של משרדי הממשלה התומכים ברשתות השיווק, התיירות הרעועה בשל מחדלים כאלה ואחרים ועוד רעות חולות וקשיי קיום יומיומיים, אינם מרפים את ידיהם של ידידי שבמטולה.

כך קרה שלפני זמן קצר התקיים שם, במלון 'בית שלום' היפהפה, סוף שבוע קולינארי שהתגלה כהילולה גסטרונומית דו-לאומית. השף איל לביא, ידידי משכבר הימים, והשף הצעיר סלילי מוסטפה, ישבו על המדוכה ימים אחדים ורקמו תפריטים מרגשים שחיברו את מטבחם של השניים – שהרי השף לביא מגיע ממחוזות הבישול הים-תיכוני העילי, והשף מוסטפה (להלן, מוּסְטִי) מייצג את המטבח הערבי הגלילי שעליו גדל. חיבורים שכאלה יוצרים תמיד חידושים קטנים וטעימים, שיתופי פעולה במטבח הם בסיס להברקות וזו קרקע פורייה לחוויה גסטרונומית.

בדיעבד היה זה סופשבוע מדהים של טעימות, ארוחות, טיולים וחוויות שהתחילו ב'בית שלום' בניצוחה של מרים הוד, רבת הפעלים, ובמטבח המלון שממנו זרמו מנות מעוצבות למשעי, כמו גם מגשי בשרים מעלי ניחוח ופאייה מרהיבה ששילבה במרכיביה את המזרח והמערב.

כך הגיעו לשולחנות צלחות מעוצבות של סביצ'ה בייבי סלמון עם עגבניות קונקסה, שומר, בצל סגול, צנוניות וזיתים סורים על קרם חצילים שרופים, כוסברה, לימון וצ'ילי – מבית מדרשו של השף לביא, וגם מעורב גלילי של שקדי עגל, סינטה ושייטל צרובים בגריל עם 'ראס-אל-שלום' וממרח ארטישוקים ולימונים כבושים – מבית ספרו של מוסטי. טעמנו פורל מעושן על פולנטה קלוייה בגריל, ויניגרט סלק, ג'ינג'ר, חזרת ועירית בסגנון העירוני העכשווי של לביא ואהבנו את הראגו החם של הפטריות, עולש הבר, החוביזה והעָכּוּבּ עם גרגרי החומוס, לחם פרינה קלוי וג'יבנת הצאן ברוח הגלילית המקומית של מוסטי. קוּבָּה נִייה של טלה מתובל בבצל ירוק, שקדים, כמון, קמצוץ קינמון וזעתר בר לא התבלבל, כשנטעם אחרי ספלי הבִּיסְק מהפורלים המעושנים עם קרם פרש וריחן שרקח השף לביא כמחווה לביסק הסרטנים הנודע שלו.

קוּבָּה נִייה של טלה מתובל בבצל ירוק, שקדים, כמון, קמצוץ קינמון וזעתר (צילום: רחל גרא)

חשבנו ש"די, אי אפשר עוד…" ואז הגיע גם בָּאבָּא גָנוּש עם הרבה לימון, שום, טחינה ויוגורט, רוקט, רימונים ובולגרית המאירי, וגם פטאייר ממולא בתרביך תפוחי אדמה, בצל ועשבי בר ברוטב יוגורט כבשים ונענע. נשנשנו מעלי הגפן הממולאים של מוסטי, טאבולה לבנוני עם ים של פטרוזיליה, בורגול, עגבניות, סומאק ולימון, אהבנו את הסְנִיָיה של הכרובית המתרחצת בטחינה, יוגורט, זעתר, סומאק וצנוברים, ולריענון הוצע לנו גם סלט עלים ירוקים, שומר, עדשים שחורות ומשמש מיובש בווינגרט חרדל וסילאן.

סביצ'ה בייבי סלמון עם עגבניות קונקסה, שומר, בצל סגול, צנוניות וזיתים סורים על קרם חצילים שרופים, כוסברה, לימון וצ'ילי (צילום: רחל גרא)

אחרי כל אלה הבטנו בתדהמה בעמדת המנסף שהעלה אדים במחבת ענקית עם עופות צלויים בשמן זית, שום ובהרט, על אורז מתובל בצנוברים בצל וסומאק. ברור שטעמנו רק בקצה המזלג….

עם גביעי יין יראון של יקב הרי גליל משובח קינחנו כזית ממָּלָבִּי עם פיסטוק חלבי וסירופ רימונים, ומפבלובה גלילית עם קציפת מסקרפונה, קדאיף, תותים, תמרים וסילאן-בלסמי. למה רק כזית? כי כישראלים גרגרניים רצינו לטעום מכל וכל, והקיבולת, מה לעשות, קצת מוגבלת.

עופות צלויים בשמן זית, שום ובהרט, על אורז מתובל בצנוברים בצל וסומאק (צילום: רחל גרא)

קשה להאמין, אבל למחרת בערב נערכה שם ארוחת תבשילי קדרה למיניהם בסגנונות שונים, שכללה פאייה ענקית של בשר טלה ונקניקיות מרגז חריפות שהתבשלו עם אורז, עגבניות, פלפלים, שומר, זעפרן ועשבי תיבול. גם תבשיל לחי עגל עם מנגולד, ירקות שורש וגרגרי חומוס, בציר בקר, שזיפים וקינמון, הפיץ ניחוחות משכרים וקדירת אוסובוקו טלה עם עלי מרווה, ארטישוק ירושלמי, עגבניות ויין לבן העלתה ענני ריחות מענגי חוטם. גם תבשיל חריימה של 'מושט' ברוטב עגבניות מרדומה עם כוסברה, לימון כבוש, שום ופלפלים חריפים פאר את השולחן, וברוחו הים תיכונית של השף לביא התנוססה לצידו קערת רטטוי של ירקות אביב עם בטטות ותפוחי אדמה בשמן זית, טימין ודבש ולידו ניצב תבשיל חיטה ירוקה מעושנת (פריקי) עם שקדים וצימוקים, ממקורותיו של מוסטי, השף הגלילי.

לטובתם של המתנזרים מהנאות הבשר הכינו השפים אנטיפסטי של ירקות קלויים בטאבון ברוטב פסטו בזיליקום, נענע וצנוברים, סלט פאטוש עם עגבניות, מלפפונים, עלי רוקט, קרעי פיתה קלויים, לימון, ג'יבנה וזעתר וגם סלט לבבות חסה, תפוחי עץ וגבינת בְּרִי בווינגרט סיידר וסילאן.

למחרת קמנו ונסענו לקיבוץ דן הסמוך, ביקרנו בבריכות הדגים והחלפנו קריצות עם הפורלים שקיפצו שם. הבטנו בתאווה בדגי החידקן העצומים שמהם מפיקים את הקוויאר הנחשק והתרגזנו מאוד כשהתברר לנו ש"זה לא למכירה, בגלל הכשרות. זה רק ליצוא…" – מה שנקרא אצלי: הכפייה הדתית עולה ופורחת, ואנחנו אוכלים אותה ושותקים כמו… אבל זה כמובן נושא אחר לדיון שעוד יגיע.

השפים של מלון בית שלום ובחולצה הלבנה השף איל לביא (צילום: רחל גרא)

צמד השפים, לביא ומוסטי, המשיכו בינתיים להכין מטעמים ליד הבריכות: הם קלו פלפלים, שומר, חצילים, בטטות ושאר ירקות, ואז הודגמה סדנת עישון דגים במעשנה אחת גדולה ורעותה הצנועה. על הדרך הכינו בצד גם כנאפה מתוקה ועתירת חמאה וסוכר – ולא כתום! בלי צבע מאכל.

שורה תחתונה: זה היה סופשבוע עם חזון, בלי מרכאות, שהוכיח ששיתוף פעולה ישראלי-ערבי / פלסטיני הוא מציאות אפשרית. לפחות במטבח, זה עובד נפלא!

הכותב/ת: רחל גרא

רחל גרא
יין בצלחת

יעניין אותך

מלון הילטון משיק תפריט קוקטיילים מקורי ואלגנטי

כל אחד מ-11 הממזגים מכיל מרכיבים המאפיינים או קשורים למקומות, ערים ושכונות בישראל - מן החרמון בצפון ועד אילת בדרום

כל אחד מ-11 הממזגים מכיל מרכיבים המאפיינים או קשורים למקומות, ערים ושכונות בישראל - מן החרמון בצפון ועד אילת בדרום

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *