יום רביעי , 20 נובמבר 2019
ראשי / כתבות / תפריט הארבעים של מסעדת פקין

המסעדה הקלאסית ומן הוותיקות בארץ חוגגת יום הולדת עם מיטב המנות מיום היווסדה - התגעגעתם למקום שהביא לישראל בננה מטוגנת?

תפריט הארבעים של מסעדת פקין

המסעדה הקלאסית ומן הוותיקות בארץ חוגגת יום הולדת עם מיטב המנות מיום היווסדה - התגעגעתם למקום שהביא לישראל בננה מטוגנת?

אין תל אביבי שאינו מכיר את פקין, המסעדה שעומדת על פינת צומת הפיל, בואכה שכונת המשתלה, כבר למעלה מארבעה עשורים. לרבות השנים, המסעדה כבר הספיקה להחליף ידיים, בעלים, תפריטים, עיצוב וכמובן מנות במטבח. במהלך התקופה, פקין ידעה עליות ומורדות, קהלים השתנו, דורות חדשים הגיעו וגם טעם הסועדים השתנה.

פקין חוגגת 40 (צילום אפיק גבאי)

אבל דבר אחד קרה לאחרונה, שסגר ותפר את כל 40 השנים יחדיו. הבעלים והיזם המקורי של פקין, בנימין קלטר, חזר לאחרונה מטיול ארוך במזרח, והצטרף מחדש לשדרת הניהול של המסעדה. אחד הרעיונות המבריקים שהביא איתו – היה ליצור תפריט המורכב מן המנות הקלאסיות והידועות ביותר שליוו את פקין לאורך השנים.

זו אכן סיבה למסיבה, ובהחלט ראוי לפקוד את המקום כדי לטעום מנות ילדות / בגרות (או ששמעתם מההורים), ואולי אפילו שיעלו מחשבה או זיכרון, כפי שפיסת העוגה שטעם מרסל פרוסט יצרה בדמיונו את אסופת 'בעקבות הזמן האבוד' עם יותר מ-3,200 עמודים של זיכרונות.

ואכן, פקין נותרה כפי שהייתה, אותו מקום עממי, כייפי, נגיש, עם שירות חם, אך בלי גינונים מיותרים או מפות שולחן מפונפנות. התפריט ישיר ועשיר, עם מנה לכל טעם ובמחירים בהתאם למיקומה ושנותיה בתל אביב.

מרק חמוץ חריף במסעדת פקין (צילום אפיק גבאי)

אולם תפריט הספיישלים הרב-שנתי אכן מיוחד. ליד כל מנה יש הסבר של פיסקה מרגשת – כיצד נוסדה, באיזו שנה, השפעות ולעיתים גם כיצד סללה את הדרך למטבח הישראלי, ואף גרמה לשפים של היום לחקות את אותן מנות.

קלטר מספר, כי חלק מן השפים המובילים היום את הקולינריה בארץ – טעמו כאן, בפקין, את המנות הללו בפעם הראשונה בחייהם, ועובדה זו השפיעה על שיטות הבישול שלהם עד היום.

בין המנות שאפשר למצוא בתפריט הארבעים היא מנת עוף באננס ושקדים (הוגשה לראשונה במסעדה בשנת 1978) – מנה המייצגת את עידן חלוצי המסעדנות הסינית בארץ. טונג, השף הראשון שניהל את המטבח של 'פקין', קיבל מטאיוואן משלוח אננס, מצרך נדיר בזמנו, והחליט ליצור מנה שנותנת לו את הכבוד הראוי.

בקר בחצילים (הוגשה לראשונה במסעדה בשנת 1991) – מנה זו, שכיכבה בתפריט מסעדת 'ין יאנג' של השף ישראל אהרוני, הפכה להצלחה בין לילה. קלטר מודה שהצלחת מנה זו אצל אהרוני הובילה את בעלי 'פקין' והשף שליווה את המסעדה באותה עת למסע 'ריגול' לחקר המנה וליצירת פרשנות שלה בתפריט.

בקר בחצילים - גרסת מסעדת פקין (צילום אפיק גבאי)

מנת העוף בלימון (הוגשה לראשונה בפקין בשנת 1989) – אחד הטרנדים הגדולים של שנות השמונים היו מנות שהובערו למול הסועדים. מנה זו הפכה לאטרקציה גדולה כיוון שהוגשה בתרנגול מנייר כסף והודלקה ליד שולחן האורחים.

פקין דאק (הוגשה לראשונה במסעדה בשנת 1992) – בתחילת המגעים הדיפלומטיים בין סין לישראל, אירחו במסעדה משלחת חשובה ואת מי שעתיד היה להיות שגריר סין בישראל. לבקשתם, הכין שף המסעדה מנה בהשראת 'פקינג דאק'. מאז הפכה למנה מובילה שכיכבה במשך שנים בתפריט.

אי אפשר לקנח במסעדה בלי מנת הדגל: בננה ואננס מטוגנים (1979) – מי בארץ חשב לטגן בננה בציפוי ולהגיש אותה עם רוטב מייפל, מצרך שהיה נדיר מאוד בתקופה זו. ג'ון, השף שניהל את המטבח באותה תקופה, הכין את המנה כשלצידה כדור גלידה. המנה הזו נבנתה במיוחד עבור סם לואיס, השגריר של ארצות הברית בישראל דאז. מאז ועד היום, המנה עדיין בתפריט.

ואכן, תפריט הספיישלים אכן טעים, מזכיר טעמי ילדות, ובעיקר מעלה ניחוחות של פעם. מעין התנתקות מההמולה התל אביבית שאופפת את המסעדה, לטובת התרפקות על דימויי עבר נוסטלגיים ותמימות, כי רוטב אדום זרחני זה רק טעים, ולא דבר מעבר…

תפריט הספיישלים של פקין הוא אכן חוויה קולינרית נהדרת. מעבר לטעמים ולבשומות מוצלחים ומאוזנים, כי אם מסע גסטרונומי במכונת זמן, כשכל מנה מסמלת לכל סועדת וסועד אירוע אחר או חותמת זמן בנתיב החיים, וחוויה זו בהחלט שווה כל נגיסה.

מסעדת פקין, משה סנה 54, תל אביב. שעות פעילות: ראשון עד שבת 11:30-23:30, טלפון: 03-6490737

הכותב/ת: שי שגב

שי שגב
חובב יין ואלכוהול, עורך האתר

יעניין אותך

אישה תחת השפעה: בונז'ור כיתה א'

עפרה בר-נון חוזרת בזמן ובודקת כמה סנדוויצ'ים מסריחים שכנראה נשכחו בילקוט המוחי של בית הספר היסודי

עפרה בר-נון חוזרת בזמן ובודקת כמה סנדוויצ'ים מסריחים שכנראה נשכחו בילקוט המוחי של בית הספר היסודי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *