נדיר למצוא כיום יינות המתיישנים היטב ומעניקים תמורה נהדרת למחיר. בטעימה שנערכה השבוע התמזל מזלנו לטעום טעימת בצירים של היין הספרדי: פאוסטינו I, משנת 2004 ואחורה עד 1964.

ההפתעה הגדולה נתגלתה, כאשר דווח כי הבציר העדכני (ואשר זמין כיום בישראל) הוא משנת 2004, ומחירו 159 שקל בחנויות דרך היין. למען הסרת ספק, טעמנו את היין, ומסתבר כי היין סגור, מלא עפצנים ונושא בפוטנציאל התבגרות לעוד שנים רבות וארוכות.
בכך נפתח המסע על החיך, הבודק עד כמה אחורה בזמן תחזיק סדרת פאוסטינו I, ומה יכולת היישון שלה.
לפני הממצאים, כמה נקודות שכדאי לדעת על היקב: פאוסטינו הוא אחד מיצרני היין החשובים באזור ריוחה ואחד המוערכים בעולם. ההיסטוריה של היקב החלה כבר בשנת 1861, כאשר אבי המשפחה: Eleuterio Martinez Arzok, רכש אחוזה בריוחה ובה נטועות גפנים עתיקות. מאז הדורות המשיכו את ייצור היינות וטיפוח הכרמים. בשנת 1930 פנתה המשפחה לדרך חדשה, שעיקרה התמקדות ביצור יינות איכותיים וביקבוקם באחוזה. במקביל, המשיכו ברכישת הקרקעות ונטיעת הכרמים בבתי הגידול האידיאליים של ריוחה. בשנת 1960, המשפחה החלה לשווק את יינות פאוסטינו, כפי שאנו מכירים כיום. בבעלות המשפחה כ-6,500 דונם כרמים בריוחה, וכן מספר אחוזות באזורים אחרים בספרד.
והנה הממצאים:
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 2004 | Faustino I Gran Reserva, 2004
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 86% טמפרניו, 9% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-26 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים. מהיין הופקו כ-650,000 בקבוקים.
רשמי טעימה: צבע ארגמן כהה, אך נושא בצלילות גבוהה. האף מעלה בשומת של שזיפים סגולים, פטל, פלפל אנגלי, טבק וכן ווניל. עם זאת, נראה כי היין עדיין סגור לחלוטין. הפה מאמת זאת עם עושר של עפצנים, המוכיחים כי זהו יין שנועד למרתף, ואשר יחזיק עוד שנים רבות. אלגנטי ופוטנציאלי. מחירו: 159 שקל, ועל כן משתלם ביותר.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 2001 | Faustino I Gran Reserva, 2001
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-25 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.
רשמי טעימה: צבע שני עמוק. בשומת עשירה של פטריות יער, שזיפים בשלים, דובדבן שחור, תבלינים, טבק ועור. חומציות מצוינת, וברקע פרחים כתושים. סיומת ארוכה ומרשימה.
היינות הבאים כמעט שאינם זמינים בישראל, ועל כן נועדו לאספנים בלבד. עם זאת, יש לציין כי כל היינות בחיים – כלומר, חלקם עם יכולת יישון, אחרים לשתייה מיידית. אולם רצוי להדגיש – חלק מהיינות אמנם התעייפו מעט, אך לא נטעמו יינות שעבר זמנם. להלן הבצירים המובחרים של היקב, ללא רשמי טעימה. בהחלט חוויה.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1995 | Faustino I Gran Reserva, 1995
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-25 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1994 | Faustino I Gran Reserva, 1994
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-25 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1993 | Faustino I Gran Reserva, 1993
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-25 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1992 | Faustino I Gran Reserva, 1992
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-25 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1990 | Faustino I Gran Reserva, 1990
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-25 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1987 | Faustino I Gran Reserva, 1987
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 70% טמפרניו, 15% גרסיאנו, 15% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-25 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1986 | Faustino I Gran Reserva, 1986
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-25 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שחרור אל המדפים.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1970 | Faustino I Gran Reserva, 1970
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-30 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.
פאוסטינו, פאוסטינו I, גראן רזרבה 1964 | Faustino I Gran Reserva, 1964
אזור גידול: DOCa ריוחה שבספרד, זני ענבים: 80% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 10% מאזואלו. תהליך ייצור: היין התיישן כ-30 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני וצרפתי. לאחר הביקבוק, התיישן היין שלוש שנים לפחות בבקבוק טרם שוחרר אל המדפים.