שבת , 11 יולי 2020
ראשי / כתבות / וויסקי הודי כבר שתיתם?

לישראל כבר מיובאים סוגי וויסקי למיניהם מסקוטלנד, אירלנד, קנדה, ארצות הברית, ואף ממדינות מזרח אסיה כמו יפן או הונג קונג • עכשיו גם הודו על המפה

וויסקי הודי כבר שתיתם?

לישראל כבר מיובאים סוגי וויסקי למיניהם מסקוטלנד, אירלנד, קנדה, ארצות הברית, ואף ממדינות מזרח אסיה כמו יפן או הונג קונג • עכשיו גם הודו על המפה

עם הגעתו לישראל של וויסקי פול ג'ון, כדאי לדעת כי הודו היא צרכנית הוויסקי הגדולה בעולם, על אף שמכירת אלכוהול אסורה בכמה מחוזות בתוך המדינה. מכלל המשקאות המופקים בהודו, 60% מהם הם וויסקי (המיועדים בעיקר לייצוא).

מזקקת פול ג'ון בגואה, הודו

לישראל כבר מיובאים סוגי וויסקי למיניהם מסקוטלנד, אירלנד, קנדה, ארצות הברית (בורבן, אם כבר), ואף ממדינות מזרח אסיה כמו יפן או הונג קונג. בעבר הושק בארץ וויסקי אמרוט (Amrut) המגיע מהודו – אך ללא הצלחה מסחרית גדולה, ועתה רשת 'בנא משקאות' מביאה מהודו את המותג המכובד: פול ג'ון (Paul John), המופק גם הוא בהודו.

המזקקה הוקמה לפני כשבע שנים, במחוז גואה שבדרום-מערב הודו, על ידי מייקל ג'ון – במטרה לייצר וויסקי שהוא על כל חומרי הגלם שלו – הודי לכל דבר. במזקקה שתי קבוצות של מיכלי זיקוק מנחושת מתוצרת הודו (לשטיפה ולכהיל), שיכולים לייצר 6,000 ליטר מדי יום. ההתבגרות מתרחשת במרתף תת-קרקעי עם בקרת אקלים שיש בו כ-10,000 חביות. החברה (במקור מלונדון) מייצרת ויסקי בלנדד מאז הקמתה בשנת 1996, אך החליטה לייצר ויסקי סינגל מאלט בהודו בשנת 2008, בניסיון להיכנס לשוק הפרמיום.

המאסטר-דיסטילר (המזקק הראשי), מייקל ד'סוזה, בחר להשתמש במרכיבים הודיים בייצור הסינגל מאלטים, כדי להעניק לוויסקי את מאפייני ארץ מוצאו. הוויסקי מוכנס לחביות עם כוהל גבוה של 55%, וכוחו הכוהלי מתגבר עוד יותר ככל שהוא מתיישן – בגלל החום, המעניק למוצר הסופי ממוצע כוהל של 57%. הסיבה: גואה שוכנת בלב אקלים מונסון טרופי, והיותה באזור הסמוך לים הערבי, מביא אקלים חם ולח במשך רוב ימות השנה. מזג האוויר החם גורם לוויסקי להתבגר מהר יותר בהודו מאשר באירופה או בארצות הברית.

האחוז שאובד מאידוי במהלך ההתבגרות, המכונה 'חלקם של המלאכים', גבוה בהודו – 8%-10% לשנה, ביחס לסקוטלנד, שם הפסד האידוי השנתי הוא כ-2%. לאחר שלוש שנים, זה מותיר שארית משקה בחבית (הוגס הד) הנמדדת בכ-150 בקבוקים בלבד, בהשוואה לסביבות 350 בקבוקים בסקוטלנד. למרבה המזל, החום למעשה מאיץ את תהליך ההתבגרות בצורה ניכרת. כתוצאה מכך, הוויסקי שהתבגר רק 4-5 שנים – כמו שקורה במזקקת פול ג'ון – שווה ערך לוויסקי סקוטי שהתבגר במשך כ-15 שנה.

מזקקת פול ג'ון מייצרת בהודו כ-10 סוגים של סינגל מאלט, מתוכם שלושה מגיעים כיום לישראל:

פול ג'ון, בריליאנס, סינגל מאלט 46% | Paul John, Brilliance, Single Malt 46%

בשומת: עוצמה טובה של שעורה עסיסית, חמאה מומלחת, פירות יער וקינמון, עם מעט תפוח עץ ירוק ברקע.

חיך: הרבה קרמל ושוקולד לעיס. ממשיך את טעם התבלון לאורך הדרך, עם מעט קליפות תפוז על החך האמצעי.

סיומת: טעמים כתומים ונעימים. ארוך באופן מפתיע, כשתווי השיפון מהאף חוזרים במלוא העוצמה.

הטיפה האחרונה: סינגל מאלט הודי משובח.

כמה כמה: 700 מ"ל, 190 שקל, רשת בנא משקאות.

 

פול ג'ון, אדיטד, סינגל מאלט 46% | Paul John, Edited, Single Malt 46%

בשומת: תמציות דגני בוקר קלויים, שעורה ודבש. מעט כבול ירוק, לימון ואצות ים. אף של מדורה על חוף הים, אולם הכבול אינו חזק מדי.

חיך: תבליני עץ, דייסה עם דבש ואחר כך סוכר חום מתקתק.

סיומת: נגיעה של מוקה, אלון ואולי שוש מיושן.

הטיפה האחרונה: ויסקי סינגל מאלט הודי, שמראה על בגרות יפה, על אף שהוא צעיר.

כמה כמה: 700 מ"ל, 190 שקל, רשת בנא משקאות.

 

פול ג'ון, בולד, סינגל מאלט 46% | Paul John, Bold, Single Malt 46%

בשומת: שעורה קלויה ריחנית, עשב מיובש, מעט עשן, קליפות הדרים, תפוח ירוק וסוכר חום.

חיך: דבש וקפה פירותי, כבול המזכיר את מיטב הוויסקי של איילה בסקוטלנד – הנותן אופי ועוצמה. ברקע דייסה פיקנטית, ליים וטוסט יבש.

סיומת: כבול ואלון מפולפל.

הטיפה האחרונה: וויסקי הודי עם כבול במלוא עוצמתו.

כמה כמה: 700 מ"ל, 190 שקל, רשת בנא משקאות.

הכותב/ת: שי שגב

שי שגב
שי שגב משמש כעורך הראשי של אתר מגזין יין וגורמה (Winet).

יעניין אותך

משפחת חינוואי פותחת את 'חינאווי בפיתה' בסניף קרליבך בתל-אביב

גריל בר שיציע בשרים טריים ואיכותיים היישר מהקצבייה במקום

גריל בר שיציע בשרים טריים ואיכותיים היישר מהקצבייה במקום

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

error: Content is protected !!