יום רביעי , 15 יולי 2020
ראשי / כדאי לדעת / פעם שלישית יין

למה יש מקום למיזם "אוצרות יין" בתערוכת סומלייה ומה סוד ההצלחה שלו?

פעם שלישית יין

למה יש מקום למיזם "אוצרות יין" בתערוכת סומלייה ומה סוד ההצלחה שלו?

כשבעים יקבים ישראלים השתתפו בתערוכת "סומלייה 2020", שהתקיימה זו השנה ה-18, לצד אזורי תצוגה מכובדים ליינות ומוצרי כוהל מיובאים. במקום "תפסת מרובה לא תפסת", אני מתייחסת לביקור כטעימת קדימון, ומתכננת את הטעימות המעמיקות בביקורים רגועים ביקבים שאהבתי, כדי לתת לכל יקב ויין את הכבוד הראוי לו ולהכיר את הסיפור האישי ו-"האני מאמין" של היינן.

בביקור הנוכחי, התארחתי במתחם החינני "אוצרות יין" (המנוקד בחולם ובשורוק, ויוצר משמעות כפולה ועמוקה), מיזם שאוצר שחר זיו, איש היין הוותיק, זו השנה השלישית. זיו אוטודידקט בתחום היין, טועם ושופט, עסק בעברו ברפואה טבעית וגילה שהתברך בחוש ריח פנומנלי. הוא הציג ב"סמולייה" משנותיה הראשונות ועסק גם באיתור יינות מיקבים לא מוכרים ומסקרנים למסעדות וחנויות שעבד איתם.

במסעו הבלתי נלאה ברחבי הארץ, מזה שנים, הוא מגלה ומלווה, כמנטור, ייננים בראשית דרכם לצד ותיקים יותר שגיבשו כבר אמירה אישית.

על קיר הרקע של "אוצרות יין" הוצגו הסמלילים של 12 יקבים קטנים שזיו בחר בקפידה. על פי עקרונות המיזם, כל יקב מציג שני יינות שנבחרו בתום טעימות רבות. מעניין לציין, שאלו למעשה 24 היינות היחידים בתערוכה, שנבחרו בטעימה מוקדמת והשנה זיו ערך טעימה נוספת לאנשי יין בטרם הציג.

זיו, בתפקיד המארח, מניע סצינה תוססת של מפגש מסקרן בין יין ואנשים. בשעה שמלצרי יין מקצועיים מציגים את היקב ואת היין תוך כדי מזיגה, נציגי היקב פנויים לשיחות הכרות באווירה נינוחה על כוס יין וטווים קשרים עסקיים בישיבה בצוותא סביב שולחנות בבר היין הזמני. מאז שהאירוע נפתח לקהל הרחב בשעות הערב, גוברת נוכחותם של חובבי היין.

"אני מעניק לכל אחד מהיקבים תשומת לב ועוזר בהיכרויות החדשות, מזמין אנשי מקצוע לטעום אני מייעץ ובוחר את היינות בשיתוף עם היינן, משקיע בשיווק בקרב המסעדנים ובעלי החנויות. לאחר שנחשפו ב"אוצרות יין" יקבים אחדים ניהלו דוכן עצמאי (ביניהם יקב אפק, יקב בן נון וסקוריה). אחת ממטרות המיזם היא לכוון וללוות כמנטור את יקבים בדרך לעצמאות. מהות המיזם היא לא 12 יקבים קבועים, אלא לגלות יקבים חדשים כי אני רוצה להביא עניין. המטרה שלי כמעט 'מסיונרית', אני רוצה לעודד יצירה ויצירתיות".

כיצד הגה שחר זיו את המיזם ומדוע הפך המיזם שתוכנן כאירוע חד פעמי לחלק המרתק של התערוכה, שאבי בן עמי מכנה אותו "החממה של הסומילייה?

תחושת מיצוי וצורך באתגר חדש הביאו להולדת הרעיון במטרה לקדם את עולם היין הישראלי. "כמבקר בתערוכה משנותיה הראשונות, קרה שבמשך שני ימי הביקור בתערוכה בין כל עשרות הדוכנים, הצלחתי לאתר רק יינות בודדים שהיו מעניינים". זיו פנה לאבי בן-עמי, מפיק "סומלייה", בהצעה להקים מיזם ניסיוני וחד פעמי שישמש במה משותפת למספר יקבים קטנים בעלי פוטנציאל ועניין, שעדיין אינם בשלים שיווקית או כלכלית לנהל דוכן עצמאי. בן עמי הרים את הכפפה, והקונספט המקורי שהגה זיו נחל הצלחה מהרגע הראשון והפך מאז מקום מפגש ליקבים איכותיים ומרתקים שזו להם הופעת הבכורה בפורום של אלפי מבקרים.

מדי שנה הדגש בבחירת היינות משתנה: "בעוד שבשנה הראשונה התמקדתי ביינות לבנים ורוזה, השנה נבחרו יינות המייצגים את "הדור הבא" של עולם הטעמים. זה בא לידי ביטוי במורכבות היינות, בחמיצות גבוהה יותר משהייתה מקובלת בשנים עברו ובמתן מקום גם לזנים מקובלים פחות כמו טאנאט של יקב סריג, ממסך רוסאן וויונייה של "אחת" ושל "אדם" חמדני, ג'נדאלי של 'כרמיזן' מרסלן ועוד".

אם אתה שם את האצבע על הדופק של חובבי היין, מה משתנה לתחושתך?

"בשנה האחרונה אני רואה שגם הקהל מגלה סקרנות לטעמים חדשים ורצון לקחת חלק במהפכה המתרחשת לנגד עינינו ובאה לידי ביטוי בנכונות הקהל לטעום יינות פחות קונבנציונליים. אם פעם אפשר היה לדבר בעיקר בשפת הקברנה סוביניון והמרלו, היום הקהל מוכיח כי גם הוא עבר כברת דרך ולא רק שהוא מוכן לטעום 'דברים חדשים' אלא גם מתחיל להתעניין ולחפש אותם בעצמו".

סיפור מעניין ומרגש ככל שיהיה מאספקט משפחתי או היסטורי של היקב, לא יחפה על יין שאינו איכותי דיו אבל כשהיין נפלא, הסיפור מוסיף לו רובד. כך הסיפור המשפחתי של אורנה לב, ייננית יקב "אדם", שנחשבת לכוכבת עולה במפת היקבים הקטנים, שזור בתולדות המדינה ונוגע ללב. לב שלמדה שלוש שנים בבית הספר ליין שורק, בחרה לעבד באופן עצמאי את חמשת הדונמים של גפנים שנהנות מאדמה געשית ומניבות שבעה זנים בכרם ברמת צבאים.

השנה השיקה ממסך רוסאן ויונייה 2019 – שני זנים שזוכים לעדנה בישראל. "זהבה" ו"קותי" (ע"ש הוריה זהבה והאלוף יקותיאל אדם, שנפל במלחמת לבנון). ארבעה דורות חלפו מאז עלה ארצה יקותיאל ראביוב שהיה כורם בקווקז, נפל על משמרתו ונקבר כאלמוני. בשנת 2015, ארבע דורות מאוחר יותר, הקימה אורנה נינתו את היקב וחדשה את מורשת הכורמים. דמותו של יקותיאל ראביוב על התווית של הבקבוק.

יקב "כרמיזן" יישאר חקוק בזכרונותי מימי הקמפוס באוניברסיטה העברית, מתוקים כמו יין המרסלה, שייצרו נזירי המסדר הסליזי האיטלקי מאז 1885. ללא חששות וגבולות, היינו משוטטים בין הטרסות העתיקות של בבית ג'אלה ומסיימים ברכישות יין וברנדי בחנות המנזר. מאז, היקב עבר מהפך והיום הצוות המקצועי בניהולו של היינן פאדי באטארשה שהשתלם באיטליה, מתמקד בייצור יינות לבנים ואדומים מזני גפנים עתיקות. ממסך חמדני, ג'נדאלי. שיש רואים בהם בשורה לעולם היין הישראלי וחזרה למקורות כחלק מתהליך יצירת בידול בעולם היין העולמי. המחקר המפורסם של ד"ר שיבי דרורי (יקב גבעות) לאיתור זני גפנים עתיקים שגדלות פרא ברחבי הארץ ושחזור יין מזן חמדני וג'נדאלי.

יקב ברק, שהציג הפעם יין כתום, הוא דוגמה, לדעתו, לדרך שבה צריך להתנהל יקב קטן כדי לחשוף את היינות לקהל. במרכז המבקרים במושב בקוע, היינן יוסי רוזנברג ובני משפחתו מארחים לסיור, אוכל טוב וטעימה מונחית משולבת בסיפור המשפחתי שמנציח את בנם ברק שנפטר צעיר ואיוריו מופיעים על התוויות.

היננית ניצן סברסקי, בעלת יקב "אחת", ייננית מוערכת שמתמידה לקחת חלק במיזם זו השנה השלישית, הוציאה לשוק את היין הלבן השני שלה: "שנין בלאן".

בשורה מעניינת שונה מגיעה מהכרמים במושב גבעת ישעיהו בשפלת יהודה. היינן והכימאי אנדראה בופה (Andrea Buffa) מיקב BUFFA, השתקע בישראל בעקבות האהבה, ומגדיר את עצמו כיקב בוטיק ניסיוני. הוא יוצק את השכלתו, ניסיונו ורגשותיו לשני יינות מבעבעים המיוצרים בשיטות מסורתיות בסגנון שמפיין (Champenoise): ברוט רוזה 2018 מפטי ורדו ומרלו ובלאן דה נואר מפינוטאז', שגדלים בכרמי משפחתה של אשתו ערבה במושב גבעת ישעיהו.

"בכל בציר אני עורך ניסיונות בייצור יינות רוזה ולבנים מבעבעים בשיטה מסורתית. מכיוון שאני חי בישראל בחרתי בזני ענבים לא שגרתיים לייצור המבעבעים שגדלים בישראל כמו פטי ורדו ומרלו. המטרה שלי היא להוכיח שניתן לייצר יין בוטיק ישראלי מבעבע איכותי בטעם ייחודי שייצור בידול היינות שמופקים ברחבי העולם".

האינטרס ההדדי בין הייננים וחובבי היין הוא חיוני ובסיסי לייצור יינות לא שגרתיים וייחודיים. שכן, ככל שהקהל יגלה פתיחות לטעמים כך גם הייננים ירשו לעצמם להעז יותר וליצור זהות של ייננות מקומית וצריכת היין תעלה.

מפת היקבים הקטנים היא מעניינת ודינמית ומהווה פוטנציאל למיזמים חדשים. זיו עמל בימים אלה על מיזמים נוספים בתחום תיירות היין ועידוד צריכת יין מקומי שיחשפו בקרוב. שווה לחכות.

הכותב/ת: יעל עופר

יעל עופר
כתית מעולה

יעניין אותך

רשת 'קשת טעמים' משיקה את אירועי פסטיבל הבירה

יותר מ-400 סוגי בירות מהארץ ומהעולם במחירים מיוחדים

יותר מ-400 סוגי בירות מהארץ ומהעולם במחירים מיוחדים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

error: Content is protected !!