שבת , 19 ספטמבר 2020
ראשי / כתבות / בדידותו של השופט בתחרות שמן זית בימי הקורונה

גם בימים עם הכי הרבה ריחוק חברתי - יעל עופר הצליחה לשפוט את מיטב שמני הזית

בדידותו של השופט בתחרות שמן זית בימי הקורונה

גם בימים עם הכי הרבה ריחוק חברתי - יעל עופר הצליחה לשפוט את מיטב שמני הזית

מידי שנה, בתום עונת המסיק, מתקיימות ברחבי העולם תחרויות שמן זית מקומיות ובינלאומיות. יצרנים שעמלו וטיפחו את כרמי הזיתים במהלך שנה חקלאית תמימה, כשהם נתונים לחסדי הטבע או מועדים בטעויות אנוש קטנות (כמו תכנון ההשקייה), מוסקים ומעבירים את הזיתים הטריים לבית הבד.

שופטים שהוכשרו כטועמי שמן זית מקצועיים מנקדים את תכונות השמן בטעימה עיוורת צמודים לקריטריונים נוקשים שקבע ארגון שמן הזית העולמי. התחרויות מהוות פלטפורמה שיווקית חשובה עבור היצרנים. המצטיינים שזוכים בפרסים נחשפים לקהל הצרכנים והיצרנים שטרם זכו בפרס, אך מקבלים משוב מקצועי מפורט ושואפים לשפר את איכות שמן הזית שלהם בדרך למצוינות.

עם פרוץ מגיפת הקורונה, מדינות הסתגרו ונמלי תעופה בינלאומיים שותקו, בכורח הנסיבות ולמגינת לבם של היצרנים, נדחו מספר תחרויות ותיקות.

השנה לא חגגו אירוע הגאלה המפורסם של התחרות היוקרתית הבינלאומית הגדולה בעולם NYIOOC, המתקיימת זו השנה השמינית בניו-יורק. "ההחלטה לדחות את התחרות היא הדרך הקלה", הצהיר קורטיס קורד המייסד ונשיא התחרות, ובמקום להשבית את השמחה יצא בבשורה מפתיעה. 16 שופטים מאיטליה, ספרד, צ'ילה, קרואטיה ומדינות נוספות ברחבי הגלובוס שנבצר מהם לטוס לניו יורק, קיבלו ערכות שמנים שהוטסו ושונעו בדרכים עקלקלות לפתח בתיהם ושפטו 860 שמני זית כתית מעולה של יצרנים מכל קצות העולם. צוות טכני נרתם להפעלת יישומון מתקדם לשיפוט מרחוק ובאזורי זמן שונים והתוצאות פורסמו און ליין בזמן אמת החל מ-5 במאי, 2020.

יעל עופר שופטת בתחרות שמן זית בזום

תחרות שמן זית ישראלי

תחרות שמן זית ישראלי מתקיימת מזה חמש שנים בהנהלת תמר וערן גלילי בליווי היועץ המקצועי אהוד סוריאנו, מומחה עולמי לאיכות שמן זית. מדובר בשתי תחרויות מקבילות: תחרות שמן זית משפחתי Familyolive (עד 10 טון) ותחרות שמן זית ישראלי ליצרני בוטיק בינוניים וגדולים.

השנה נשלחו כמאה ושישים שמנים לתחרות. אילוצי ההגבלות שהוטלו בצל המגיפה הביאו לשתי דחיות. מספר שופטים שהו בבידוד ואחרים הביעו חששות מהתקהלות שכן לב ליבה של התחרות מחייב שימוש באף ובפה, בליעה לא זהירה של שמן בעל חריפות גבוהה שמביאה לסדרת שיעולים היא עניין שבשגרה, מלצריים, שעיקר עבודתם היא להגיש לכל שופט שמנים לטעימה לפנות  אותם ושוב להגיש ברצף, לא מאפשרת שמירת מרחק.

חשיבה מחוץ לפחית ואיך שופטים בתחרות שמן זית ב"וידאו זום"

בחסות המגיפה, ישומון "זום וידאו" שהיה פעיל בעולם העסקים פרץ את גבולותיו והפך בן בית בחיינו. ה"זום" הזמין אותי להשתתף בשני ימי הולדת, להרים ארבע כוסות בליל הסדר עם המשפחה המורחבת, להשתתף בשעורי יוגה שבועיים, פגישות עבודה וגם הרצאות רבות משתתפים בתחומי עניין שונים.

הרעיון לשפוט תחרות שמן זית בזום נשמע אבסורדי שכן היא מבוססת על שיפוט אורגנולפטי של הרחה וטעימה. ואז מגיעה ההודעה המיוחלת ממארגני התחרות: "לאחר שתי דחיות, התלבטויות והתייעצויות החלטנו לקיים את התחרות בטעימה מרחוק. איך מקיימים תחרות שמן זית המבוססת על חוש הריח והטעם? כל שופט יקבל לביתו ערכה עם דוגמאות השמנים וכל צוות יטעם יחד את השמנים בו זמנית און ליין בישיבת זום", מפרטים המארגנים תמר וערן גלילי.

"חשנו אחריות כלפי היצרנים היינו  צריכים לעשות התאמה למציאות החדשה. הזמן לא משבח את השמן שלא כמו יין צעיר. כשכל שופט מחובר לזום ועובד לבדו, "תוך יומיים התארגנו והכנו ערכה סטרילית לכל שופט", מסביר ערן גלילי.

בתחילת מאי התכנסנו עשרים שופטים לשפוט בתחרות שמן הזית הישראלי. יום לפני התחרות נשלחה לביתי ערכה סטרילית שהכילה 32 דוגמאות שמני זית מקודדות במיכלים קטנים חתומים בפקק, כוסות זכוכית כחולות המשמשות לטעימה תקנית באישור ענף הזית הבינלאומי IOC, טפסים לשיפוט שממלאים במהלך הטעימה ואפילו שני תפוחי עץ חמצמצים המשמשים לנטרול הטעם בין טעימה לטעימה בכל פאנל טעימות מקצועי.

שולחן מספר 1

בשעה 08:45 אהוד סוריאנו שולח קישור להתחברות לזום של התחרות. עשרים שופטים מכל רחבי הארץ שובצנו לארבעה "שולחנות" וירטואליים ובכל שולחן חמישה שופטים כולל מנהל.

סביב חמישה שולחנות כשכל אחד מאיתנו ספון בביתו: יפעת, רובי, מוש, חני ואני הסבנו לשולחן אחד וירטואלי. האווירה הביתית לא פגמה ברמת השיפוט ואף תרמה לתחושת אינטימיות כשעל המסך מופיעים אורחים לרגע, בנה של חני דואג לצד הטכני, הכלב של רובי מגיח והחתול שלנו קופץ פנימה מבעד החלון הפתוח דורך על המקלדת כדרכו וגרם לי להחסיר פעימה.

לפני טעימות שמן מקצועיות זית יש להימנע משתיית קפה לפחות שעה קודם ולא להתבשם. נמנעים מסבון ריחני לשטיפת ידיים ודואגים שיהיה ניטרלי ביותר ובוודאי לא בניחוח פאצ'ולי בסביבה, ברגע האחרון, מוצאיה מהחדר את הורד הבודד שמפיץ ריח של פעם.

מרעננים את הנהלים, עושים "ניסוי כלים" עם המנהלים שצופים בנו במהלך כל שעות התחרות. שלושים ושניים שמנים, חמש שעות, חמישה שופטים, שתי הפוגות ושיכרון חושים ארוך.

מתחילים, בו זמנית, כולנו מוזגים את השמן מהדוגמה הראשונה לכוס הכחולה, חופנים אותה בכף היד ומחממים כדי שמולקולות בשומות השמן יפתחו. התחרות מחולקת לקטגוריות על פי רמת הפירותיות של שמני הזית ועוצמתה, שמבטיחה רמת דיוק מירבית בסטנדרט השיפוט של כל שמן. השולחן שלנו טועם שמנים מקטגוריית פירותיות ירוקה.

מריחים ניחוחות חזקים של עלי עגבנייה, עשבי תיבול וזיתים ירוקים, מנקדים את קטגורית הריחות ועוברים לטעימה שעיקרה בבדיקת האיזון בין המרירות והחריפות. הפעם, הם נעימים ויוצרים הרמוניה עם הפירותיות שחשנו באף. השמן זוכה לניקוד גבוה. הדוגמה הראשונה היא סיפתח טוב ונקווה שגם סימן לבאות.

"חני את על mute! " – חני ראש פאנל מרכז בענף הזית הישראלי ויצרנית מבעלי "בד ושמן" בבית חנן, מנהלת את הטעימה. עושים לה סימנים ולבסוף שולחים לה ווטסאפ כל שולחן והאנקדוטות שלו. היא מרכזת את המידע ביעילות ומעדכנת שכל חמשת השופטים העניקו ניקוד גבוה לדוגמה זו. לעולם לא נדע מי ייצר את השמן הנפלא הזה כי כללי התחרות הנוקשים, בצדק, אינם מאפשרים זאת. בסיום כל טעימה ומילוי הטופס, כל שופט מקליד את הקוד והציון הסופי בטופס מקוון שמגיע מיד למנהלי התחרות.

כשאני מוזגת את השמן מהמעכל הקטן אני תמיד רואה בעיני רוחי את החקלאי, היצרן האנונימי שמטפח את כרם הזיתים ביזע, שבוי בתהפוכות מזג האוויר או טעות קטנה בתכנון ההשקיה, מוסק ואוצר שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה, מבקש להיות גאה בתוצרתו, מקווה לפרס ופתוח למשוב שיביא מוניטין וצרכנים    שיודעים להעריך איכות. שיפוט בתחרויות שמן זית הוא תמיד מרגש ומעורר אצלי יראת כבוד כלפי השמן ויוצריו אבל  קיום התחרות בזום הוסיף ממד נוסף לאירוע. הודות לתכנון והביצוע הלוגיסטי המושקע והמקצועי עד לפרטים הקטנים. כי גם כשרחוקים, שמן זית תמיד מחבר בין אנשים!

בימי הקורונה כשהמשק שותק כליל, נולדו יוזמות של צרכנים ויצרנים, אלו רוצים לפרגן וליהנות מתוצרת טרייה וממוצרי אומני אוכל ואלו מבקשים לשרוד את פרנסתם בענף החקלאות, מובילים ברכבם את התוצרת שהיא גאוותם ועל הדרך מתוודעים ללקוחות חדשים. הרבה גלונים של שמן זית כתית מעולה הגיעו ישירות לפתח הבתים בכל רחבי הארץ וברוח התקופה התפתח שיח ערני לקידום התוצרת המקומית.

"הצרכנים מתחילים ללמוד להבחין בין זני הזיתים השונים ולהבין את חשיבות ההקפדה על כל שלבי התהליך מהגידול דרך המסיק ובית הבד ועד האחסון לאורך השנה" מספרים תמר וערן גלילי המארחים קבוצות במרכז המבקרים של בית בד גלילי בבית לחם הגלילית ולומדים את השטח כל השנה. התקן החדש לשמן זית מטעם ענף הזית במועצת הצמחים בא לעודד את איכות הייצור. מחמיר את דרישות האיכות Familyolive.

עם הפופולריות העצומה שצובר ה"זום" והשימוש הגובר בעבודה מקוונת, מי ייתן שנתכנס כולנו בחורף הבא במפגש ישב חבר השופטים סביב שולחנות מוחשיים, יכתים את המפות הלבנות בשמן טוב,מלצרים ישובו להגיש  בתזמון מדויק כוסות כחולות כשניחוחות שמנים טריים אופפים את האוויר. "עוד תראה, עוד תראה כמה טוב יהיה בשנה, בשנה הבאה". רק בריאות!

  • הפרסים בקטגוריות השונות מתפרסמים באתר: familyolive.com.

הכותב/ת: יעל עופר

יעל עופר
כתית מעולה

יעניין אותך

פרימיום זה לא רק מוצר, אלא בעיקר האנשים שיוצרים אותו

בישראל, השימוש הבסיסי והיומיומי בשמן הזית לבישול ולתיבול עדיין לא נטמע בתרבות הקולינרית וזוהי השליחות של היצרנים והשפים המקומיים

בישראל, השימוש הבסיסי והיומיומי בשמן הזית לבישול ולתיבול עדיין לא נטמע בתרבות הקולינרית וזוהי השליחות של היצרנים והשפים המקומיים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

error: Content is protected !!