יום ראשון , 17 אוקטובר 2021
ראשי / כתבות / אישה כובשת

אראלה אשד ממושב מגשימים, חזרה לחקלאות עם צאתה לגמלאות והפכה ליצרנית שמן זית מוערכת. מזן הקלמטה היא כובשת זיתים למאכל וגם מפיקה ממנו שמן משובח כחלק ממיזם משפחתי

אישה כובשת

אראלה אשד ממושב מגשימים, חזרה לחקלאות עם צאתה לגמלאות והפכה ליצרנית שמן זית מוערכת. מזן הקלמטה היא כובשת זיתים למאכל וגם מפיקה ממנו שמן משובח כחלק ממיזם משפחתי

לפני מספר שנים הוזמנתי לקפריסין לצורך כתבה. כתשורות צנועות, הגשתי למארחים סבונים נאים המיוצרים משמן זית והתגאיתי: "מייצרת אותם אישה מהכפר הקטן שלי כתוצר לוואי משמן הזית שהיא מפיקה מכרם הזיתים המשפחתי". אולי ראו בדימיונם כפר ים – תיכוני עתיק השוכן על צלע הר מוקף בעצי זית ובו סמטאות צרות וקסומות. אבל הספור של אראלה ואבנר אשד מתרחש בכפר בעל קסם משלו בו פרח רומן הנעורים שלהם בשנות השישים של המאה הקודמת ובו הקימו משפחה הנותנת כתף לעבודה בכרם הזיתים ובמיוחד בימי המסיק.

זיתי קלמטה - צילום יעל עופר

עם צאתם לגמלאות פנו להגשים את חלומם לחזור לעבודת האדמה כבני הדור השני של ותיקי המושב ובחרו לנטוע כרמי זית מזנים אירופאים שבחרו על פי טעמם האישי (קורטינה, לצ'ינו ומריולו האיטלקיים וקלמטה היווני).

אבנר מעיד על עצמו שהוא אוהב את העבודה החקלאית ואראלה היא חוד החנית: יזמית שלומדת בעצמה את רזי עולם הזית, משתלמת, טועמת מקצועית בפאנל מרכז של ענף הזית וגם מעין מנטורית שמלווה בהתנדבות מגדלים חדשים וחולקת איתם את סודות המקצוע אותו למדה בעצמה בדרך של ניסוי וטעיה.

אראלה אשד - צילום: יעל עופר

קלמטה Kalamata

זן יווני פופולרי שגדל באזור קלמטה השוכן בנוף הררי בדרום מערב חצי האי פלופונז הנחשב לאזור אידיאלי לגידול חקלאי המאופיין בקיץ חם, חורף מתון,ר וחות נעימות וגשמים מועטים.

עלי העץ גדולים יחסית והפרי גדול ובשרני בצורת שקד המחודד בקצהו. הוא נמסק כשהוא שחור ומשמש לכבישת זיתי מאכל במלח או בחומץ בן יין ולשמן זית הנחשב למשובח ביותר.

הזן גדל בסמיכות  לזן הקורנייקי ושני הזנים משווקים כמותג "קלמטה" עם תווית האיכות האזורית PDO מטעם האיחוד האירופי (בדומה לשמפנייה או גבינת קממבר בצרפת ויין אזורי במטה יהודה) הערבה לצרכן שהוא קונה שמן זית איכותי מאזור קלמטה.


זית הקלמטה - צילום: יעל עופר

מסיק זיתי קלמטה לכבישה 

לצד ייצור אותם סבונים שהבאתי לקפריסין, ה"בייבי" של אראלה – כבישת זיתי קלמטה, מתנהל בקפדנות מבדיקת ההבשלה של הזיתים ועד לצנצנת לאניני טעם.

זיתי קלמטה מתאימים להפקת שמן נהדר וגם לזיתי מאכל כבושים שחורים. זיתי המאכל הנמכרים בשווקים ובמעדניות בישראל המיובאים מיוון, רובם תעשייתיים.

ימים ספורים לפני מסיק הקלמטה, אני פוגשת אותה עומדת שקועה בין עצי הקלמטה העמוסים בפרי שחור. בסבלנות אין קץ, היא קוטפת במזמרה דגימות של מספר זיתים מכל עץ, מבצעת חתך בפרי ומסבירה:" כשציפתו של הפרי מגיעה לצבע אדום יין עמוק הוא בשל לכבישה"  וכך בוחרת מאילו עצים תמסוק זיתים ראויים לכבישה ואילו עצים ימתינו. הדליים מתמלאים לאיטם בזיתים שחורים בשרניים.

בחירת הזיתים (צילום: יעל עופר)

בצל הבית, מתנהל מעין "מפעל" כבישה עונתי שכמוהו כבר כמעט אין למצוא אפילו באזור קלמטה ביוון. כאן עושים את הדבר האמיתי ללא קיצורי דרך. הזיתים עוברים מיון חוזר ואראלה לא מהססת לפסול את אלו שנפגמו ממכה או מעקיצת זבוב הזית. את "הנבחרת הסופית" היא שוטפת היטב במים, מדפנת ארגז ביריעת בד כותנה לבנה, מניחה שכבת זיתים, זורה עליהם מלח גס בנדיבות, מעליו שכבת זיתים נוספת ושוב שכבת מלח.  יריעת הבד עוטפת את הזיתים. משקולות ברזל כבדות, ששמשו בגלגול הקודם לאימוני כוח, מונחות (על גבי קורת עץ כדי שהזיתים לא ימעכו). המלח סופח נוזלים, הזיתים מצטמקים ויתר הנוזלים ניגרים לדלי מתחתם. חלובף כמה ימים, היא חושפת את הזיתים, מערבבת ומוסיפה עוד מלח במידת הצורך. שלושה שבועות חלפו והגיעה השעה לטעום מהנישנוש הממכר רצוי עם כוסית אוזו יווני.

מסיק לשמן

גם חקלאי ותיק  מתרגש בכל מסיק מחדש. המסיק מהווה צומת שאליו מתנקזות הציפיות  מהפרק החקלאי המפרך נשחתם ומבשר פרק חדש – הפקת שמן בבית הבד.

השכם בבוקר נערכים למסיק הקלמטה, השקט ששרר בעת המסיק הידני לזיתי המאכל מתחלף ברעשי הטרקטור ומנועי המנערות.

שיא תקופת המסיק (צילום: יעל עופר)

כנהוג בקרב משפחות ערביות שמתכנסות יחדבכרם בימי המסיק,  משפחת אשד גבשה מסורת משלה לפיה מתכנסת המשפחה המורחבת על ילדיה ונכדיה לעבודת המסיק ללא פועלים : "היתרון שלנו במסיק הוא שאיננו תלויים בעובדי חוץ. אנחנו עובדים כצוות משפחתי ויכולים להחליט שהיום מוסקים שורה אחת ובעוד שבוע עוד אחת, על פי שיקולינו." אומרת אראלה כשהיא לבושה בבגדי עבודה וכפפות.

אראלה ורותם הבת ,שמפגינה מיומנות בעבודה נמרצת ויעילה, אוחזות,כל אחת, במנערת חשמלית רוטטת ורועשת ומוסקות זיתים מהצמרת ועד הגזע בקצב מסחרר. זיתים שחורים ובשרניים נושרים ונערמים בהמוניהם על פני היריעה הפרושה. השנה התייעלה שיטת האיסוף ובמקום לפרוש ולאסוף את היריעות בכל פעם מחדש,  נפרשת יריעה אחת ארוכה המחוברת לגלגלת שהוצמדה לטרקטור.

אבנר נוהג בטרקטור וכשהיריעה מתמלאת בזיתים, שתי הנשים מקפלות את צידיה והזיתים מתנקזים למרכזה. בעבודת צוות משפחתית מתוזמנת, אבנר עובר להילוך אחורי עם הטרקטור, מגלגל בחזרה את היריעה העמוסה בזיתים  שנערמים  ומפונים לדולב (מיכל פלסטיק מרובע ענק) דרך מסננת מאולתרת שמונעת מהענפים ליפול פנימה. תמונות

הזיתים שנמסקים מובלים מיידית לבית הבד של אסף פנקס בכרמי יוסף, במרוץ נגד הזמן כדי לשמור על איכות הזיתים, חצי שעת נסיעה מהכרם. שם כבר מצפים להם והדולבים העמוסים מורמים במלגזה אלעל אל מסוע איסוף הזיתים, סילוק העלים ואז לשטיפה. תהליך הפקת השמן נמשך כ- 40 דקות בזמן שזרזיפי שמן זית טרי מלאים בארומות של זיתים טריים את חלל בית הבד. שנה תמימה של עבודה מפרכת והשקעת משאבים מגיעה לשיאה לחיים!

עם תום המסיק, השמן כבר מוכן בחביות הנירוסטה ואתם מוזמנים לטעימה חוויתית ממבחר הזנים מלווה בהסברים בצל עצי הזית במשק.

"משק אשד – שמן זית  עברי" – מושב מגשימים 0542000494 בתיאום מראש

הכותב/ת: יעל עופר

כתית מעולה

יעניין אותך

חברת לוואצה משיקה אריזת פולי קפה וקפסולות חדשות

חברת הקפה האיטלקית משיקה בישראל את הקפסולות החדשות Qualità Oro A Modo Mio ואריזת פולי קפה 250 גרם

חברת הקפה האיטלקית משיקה בישראל את הקפסולות החדשות Qualità Oro A Modo Mio ואריזת פולי קפה 250 גרם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *